Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Γελάνε και οι πέτρες με την μείωση του ΦΠΑ! Αναψυκτικό στην καφετέρια 13% ΦΠΑ - Αναψυκτικό ντελίβερι ή στο σούπερ μάρκετ 23%!

- Δεν μειώνεται ο ΦΠΑ σε αναψυκτικά, χυμούς και έτοιμα ροφήματα από σούπερ μάρκετ και ντελίβερι! - Σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους
- Στο room service σε ξενοδοχείο ο ΦΠΑ μειώνεται στο 13% - Στο μίνι μπαρ, τα ροφήματα παραμένουν στο 23%!
ΌΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η πολυαναμενόμενη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αγαθά τα οποία θα σερβίρονται και μάλιστα όχι όλα! Δηλαδή, τα αλκοολούχα ποτά παραμένουν στο 23% κι ας σερβίρονται!

Σήμερα δόθηκε στην δημοσιότητα η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου, δηλαδή από την ερχόμενη Πέμπτη.

Πιο αναλυτικά ο ΦΠΑ μειώνεται από 23% σε 13%:
- Στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων. Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν με βάση την απόφαση και τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν έτοιμο, προς κατανάλωση, φαγητό π.χ. ψητά κοτόπουλα.
Εξαιρείται η εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης και η διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

- Στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, ΜΟΝΟΝ εφόσον σερβίρονται. Αν για παράδειγμα, παραδίδονται κατ’ οίκον ή σε πακέτο (take away), τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και φορολογούνται με ΦΠΑ 23%.


Παραμένει στο 23% ο ΦΠΑ:
- Στην πώληση αναψυκτικών, χυμών και έτοιμων ροφημάτων από τα σουπερ μάρκετ

- Στις υπηρεσίες delivery, τα αναψυκτικά και χυμοί

- Σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους

Όσον αφορά τα υπόλοιπα παραδιδόμενα αγαθά πχ πίτσα, σουβλάκια, ο συντελεστής δεν αλλάζει και μένει όπως ήταν σήμερα στο 13%.

Η παράνοια συνεχίζεται ως εξής:

- Αν μένετε σε ξενοδοχείο και παραγγείλετε room service ο ΦΠΑ μειώνεται στο 13%. Όμως, αν χρησιμοποιήσετε το μίνι μπαρ, τα ροφήματα παραμένουν στο 23%.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, ανάλογα με το πακέτο διαμονής θα ισχύσουν τα εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα aIl incIusive (πλήρης διατροφή) περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.

- 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%), ωξ αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.

- 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.

- 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει μείωση των τελικών τιμών στην εστίαση κατά 8,1%. Όμως, προειδοποιεί ότι μόνο αν η μείωση των εσόδων είναι μικρή από τον ΦΠΑ, ο χαμηλός συντελεστής θα διατηρηθεί και μετά την 1η/1/2014.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *