Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Σε κτηματολογικά γραφεία μετατρέπονται τα υποθηκοφυλακεία εννέα νομών

Ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση σε Σπάρτη, Ναύπλιο, Τρίπολη, Κόρινθο, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Ζάκυνθο, Λάρισα, Καρδίτσα – Στους 350.000 οι δικαιούχοι στις εν λόγω περιοχές

Ως κτηματολογικά γραφεία θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα υποθηκοφυλακεία στις πρωτεύουσες εννέα νομών, μετά και την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τη Σπάρτη, το Ναύπλιο, την Τρίπολη, την Κόρινθο, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα, τη Ζάκυνθο, τη Λάρισα και την Καρδίτσα, όπου έχουν καταγραφεί κοντά στα 700.000 δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε περίπου 350.000 δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη τον επόμενο χρόνο θα ακολουθήσουν 26 ακόμα μεγάλα αστικά κέντρα, ανάμεσά τους η Θεσαλονίκη και ο Πειραιάς, ενώ υπόλοιπες περιοχές του προγράμματος, αναμένεται να συμβασιοποιηθούν σύντομα και να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.

Στόχος του υπουργείου, αναφέρει ο κ.Μανιάτης, είναι οι μελέτες να ανατίθενται σε 6-12 μήνες αντί σε 2-3 έτη που γινόταν μέχρι σήμερα,κάτι που συνεπάγεται ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης της υπόλοιπης χώρας θα ξεκινήσει μέσα στο 2014.

Σε Ζάκυνθο, Ηγουμενίτσα, Καρδίτσα, Σπάρτη και Ναύπλιο ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των γραφείων έχει οριστεί η 30ή Ιουλίου, σε Τρίπολη και Πρέβεζα η 1η Αυγούστου, ενώ το Κτηματολογικό Γραφείο της Λάρισας αναμένεται να λειτουργήσει από την 16η Αυγούστου.

Η αρχική εγγραφή κάθε ακινήτου -νομική και χωρική πληροφορία- αποτυπώνεται πάνω στο λεγόμενο Κτηματολογικό Φύλλο του ακινήτου, αντίγραφο του οποίου μπορεί να αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος στο Κτηματολογικό Γραφείο (κόστος 4,5 ευρώ ανά φύλλο).

Η αρχική εγγραφή είναι δυνατό να διορθωθεί μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, στο στάδιο της λειτουργίας, σύμφωνα όμως με διαδικασίες που ορίζει ρητά ο νόμος και όχι με μια απλή δήλωση του ενδιαφερομένου, δηλαδή, η δήλωση ιδιοκτησίας του ν.2308/1995 δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Η διόρθωση αυτή είναι δυνατή μέσα σε προθεσμία πέντε ετών από την ημερομηνία ένταξης μιας περιοχής στο Κτηματολογικό Γραφείο. Για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους νόμιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό η αντίστοιχη προθεσμία είναι επτά έτη.

Μετά τη λήξη των παραπάνω προθεσμιών, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους. Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών:

α) Τα ακίνητα που για οποιοδήποτε λόγο δεν δηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης και έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

β) Κάποιος, που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου, παρά μόνο να αξιώσει χρηματική αποζημίωση γι’ αυτό.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *