Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Ετοιμοι για όλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκτιμούν ότι η σταδιακή αποδόμηση της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε εκλογές

Του Φώτη Παπούλια
 «Οποιος ετοιμάζεται για διακοπές, καλό είναι να επανεξετάσει τη θέση του», είπε χαριτολογώντας στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας μια παρέα συντρόφων του να εύχονται σε αλλήλους «καλές διακοπές».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που σημειώνονται στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Κυρίως το κλίμα που διαμορφώνεται στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, με πρόσφατα παραδείγματα εκείνα της διαφοροποίησης των βουλευτών της Ν.Δ., κατά την προχθεσινή ψηφοφορία για τη διαθεσιμότητα, αλλά και στις ευθείες πλέον βολές βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς την ηγεσία του.

Ενδεχόμενο «ατυχήματος»

Αν και, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτού του είδους οι κινήσεις είναι μάλλον αποσπασματικές και δεν συνιστούν κίνηση αμφισβήτησης», εντούτοις εκτιμάται ότι το ρευστό πολιτικό σκηνικό αφενός δυσκολεύει τις κινήσεις των Α. Σαμαρά – Ευάγγ. Βενιζέλου για να ελέγξουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και αφετέρου επιτείνει το κλίμα εκνευρισμού στα κυβερνητικά κλιμάκια, τα οποία πλέον βλέπουν και τα περιθώρια των ελιγμών να στενεύουν και το «ατύχημα» πάντα να ελλοχεύει.

«Τα σημεία κόπωσης που αργά αλλά σταθερά οδηγούν στην αποδόμηση της συγκυβέρνησης», όπως ισχυρίζονται στελέχη του κόμματος, δημιουργούν νέα δεδομένα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς πιέζουμε για να πέσει η κυβέρνηση», ισχυρίζονται άπαντες και εστιάζουν σε δύο παραμέτρους: Η πρώτη αφορά την αρμονική σύζευξη του κινηματικού και προγραμματικού λόγου, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο. Κίνηση όχι ιδιαίτερης ευκολίας, αφού πρέπει να βρεθεί η «χρυσή» ισορροπία, ώστε «ούτε ο προγραμματικός λόγος να λειαίνεται ούτε η κινηματική διαδικασία να κινδυνεύει να χάσει τη δυναμική της προσαρμοζόμενη στο κυβερνητικό πρόγραμμα» και η δεύτερη στην πίεση που θα ασκηθεί εντός Βουλής, και στα θερινά της τμήματα, ώστε η κυβέρνηση να βρίσκεται στη δυσχερή θέση να απολογείται διαρκώς, αλλά και οι «αδύναμοι κρίκοι της» να αισθάνονται διαρκώς εκτεθειμένοι. Ταυτόχρονα θα οξυνθεί και η αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή και στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία, αφού, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, «σ’ εμάς έλαχε ο κλήρος να υπερασπισθούμε τη χαμένη τιμή της δημοκρατίας», επιδιώκοντας να περιορίσουν τη διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χρυσή Αυγή και αφετέρου να επανασυνδεθεί το κόμμα με τα λαϊκά στρώματα που «με δική μας ευθύνη στράφηκαν στην Ακροδεξιά».

Τον σχεδιασμό αυτό φαίνεται να ευνοεί η σύνθεση της πολιτικής γραμματείας, η οποία διακρίνεται από ισορροπημένη κατανομή αρμοδιοτήτων. Το γεγονός ότι τα νέα πρόσωπα σηματοδοτούν περισσότερο από ποτέ την κινηματική λογική που μέχρι πρόσφατα μάλλον είχε «υποβαθμιστεί» αποδεικνύει ότι η άποψη περί «ώριμου φρούτου» εγκαταλείπεται και επανέρχεται στο προσκήνιο η λογική τής κατά μέτωπο επίθεσης.

Κοιτάζουν και προς Περισσό

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούν με προσοχή και το ΚΚΕ. Ο Περισσός έχει επιλέξει να τοποθετεί την αξιωματική αντιπολίτευση ως τον έναν πόλο του «νέου διπολισμού», μη αφήνοντας περιθώριο συζήτησης. Ομως, στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η τακτική αυτή έχει «πεπερασμένο όριο και η ηγεσία του ΚΚΕ μοιραία θα κληθεί να επαναχαράξει τη στρατηγική της». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», που επιμένουν στη στρατηγική του ανοίγματος προς το ΚΚΕ, επισημαίνουν ότι «το πρόβλημα πλέον το έχει η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ, η οποία σύντομα θα κληθεί να απαντήσει για την επιμονή της στη λογική των κλειστών θυρών».
http://www.efsyn.gr/


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *