Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Kατασχέσεις fast track ακινήτων - καταθέσεων


Με συνοπτικές διαδικασίες, ακόμη και χωρίς δικαστική απόφαση, με καταγγελία τρίτων -κοινώς κάρφωμα- προχωρά η κυβέρνηση στις κατασχέσεις ακινήτων, καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων για χρέη προς το Δημόσιο, εφόσον ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που κατατέθηκε στη Βουλή, όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν φόρους ή πρόστιμα πάνω από 30 ημέρες απειλούνται με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, αν είναι πάνω από 1.000 ευρώ (ακαταδίωκτο όριο), αλλά και καταθέσεων, κινητής και ακίνητης περιουσίας. Με τη ρύθμιση δεν γίνεται διάκριση εχόντων και οικονομικά αδύναμων, ενώ μειώνονται τα πρόστιμα για πλαστά ή εικονικά τιμολόγια από 50% έως 75%. Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξακολουθεί να συντηρεί τη συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία από τις τράπεζες μετά το τέλος του έτους.
Συντηρητική κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας μπορεί να διατάξει η εφορία χωρίς δικαστική απόφαση εάν διακρίνει κίνδυνο για την είσπραξη του αναλογούντος στον φορολογούμενο φόρου. Παράλληλα, με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων απειλούνται και όσοι φορολογούμενοι καθυστερούν πάνω από 30 ημέρες να εξοφλήσουν -ή να ρυθμίσουν- οφειλές στην εφορία που υπερβαίνουν το "ακατάσχετο" ποσό των 1.000 ευρώ. Η απειλή στρέφεται ακόμη και κατά οφειλής από φορολογητέο εισόδημα που προκύπτει είτε κατ' εκτίμηση από τις φορολογικές αρχές είτε με βάση πληροφορίες τρίτων (τράπεζες, επιμελητήρια, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, επαγγελματικοί φορείς κ.λπ., το όποιο απόρρητο των οποίων αίρεται). Μάλιστα, ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, δεν προβλέπει για τις κατασχέσεις διάκριση ανάμεσα σε οικονομικά αδύναμους με περιορισμένη ή ανύπαρκτη φοροδοτική ικανότητα και σε κατέχοντες. Δηλαδή, ακόμη και αν είχε πρόθεση ο νομοθέτης να θέσει σε προτεραιότητα την υπαγωγή μεγάλων οφειλών, το γράμμα του νόμου στον ΚΦΔ δεν προβλέπει εξαιρέσεις.
Οι φοροελεγκτικές αρχές βάζουν "στο ίδιο τσουβάλι" και "αδύναμους" και "κατέχοντες" προβλέποντας χαμηλότερα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, από 300 έως 2.500 ευρώ κάθε μία, ακόμη και αν προέρχονται από μεγάλες Ανώνυμες Εταιρείες που τηρούν Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, αλλά και επιβάλλοντας αυστηρότερες ποινές (κατασχέσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς κ.λπ.) για μη καταβολή ποσών από πράξεις προσδιορισμού φόρου, επιβολής τόκων ή προστίμων ή εκκαθάρισης φόρου μετά την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης.
Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπει και την αναδρομική μείωση των προστίμων που έχουν επιβληθεί τόσο για τυπικές όσο και για ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, ενώ εισάγει στην καθημερινότητα των συναλλαγών των φορολογούμενων με την εφορία την έντοκη επιστροφή φόρων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, τη μείωση στα 5 έτη του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, αλλά και τη δυνατότητα του Δημοσίου να στοιχειοθετεί φοροδιαφυγή όταν επιχειρήσεις μέσα από νομότυπες διαδικασίες και συναλλαγές απέδειξαν εισοδήματα.
http://www.avgi.gr/
 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *