Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στη Ρόδο

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, η οποία έχει μέχρι τώρα αποτεφρώσει περί τα 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της, ενώ ρίψεις νερού γίνονται συνεχώς από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, γεγονός που έχει καθηλώσει τα βασικά μέτωπα της πυρκαγιάς. Στο μεταξύ ένας 40χρονος στρατιωτικός οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα καθώς κατηγορείται ως υπαίτιος της πυρκαγιάς από αμέλεια.
  Διαβάστε επίσης: Μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο και Κρήτη
Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι είναι πιθανόν μέχρι το βράδυ να έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, αν δηλαδή δεν υπάρξουν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι προκαλούν αναζωπυρώσεις και επέκταση των μετώπων.
40χρονος στρατιωτικός στον εισαγγελέα 
Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, 40χρονος Έλληνας ως υπαίτιος για τη μεγάλη πυρκαγιά στη νότια Ρόδο. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για στρατιωτικό, κάτοικο του χωριού Ίστριος, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η φωτιά προκλήθηκε από μπάρμπεκιου που έκανε στην αυλή του σπιτιού του. 
Ο 40χρονος συνελήφθη χθες από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), ως υπαίτιος πυρκαγιάς από αμέλεια.
 
Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Κρήτη

Σε ύφεση βρίσκεται, περίπου από τις 4 το πρωί της Δευτέρας η πυρκαγιά στη Μεσαρά της Κρήτης. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή έδωσαν για άλλη μια φορά μια μεγάλη μάχη, καταφέρνοντας να εξουδετερώσουν κάθε ενεργό μέτωπο.

Σύμφωνα με το Creta Live, στην περιοχή έχουν «πέσει» οι άνεμοι, ωστόσο τα 18 οχήματα της Πυροσβεστικής με 40 πυροσβέστες, τα 14 άτομα πεζοπόρου τμήματος και τα 18 βυτιοφόρα οχήματα των δήμων παραμένουν σε επιφυλακή.

Οι καταστροφές είναι μεγάλες από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα της Κυριακής και αναζωπυρώθηκε το απόγευμα κοντά στην Πόμπια και το Αντισκάρι, ενώ οι φλόγες έφτασαν για μια ακόμη φορά κοντά στον οικισμό Πηγαϊδάκια και ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρων για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη υποστήριξε ότι «η περιοχή θα πρέπει να κηρυχθεί πυρόπληκτη».

Εκκενώσεις διά θαλάσσης στη Σέριφο

Στιγμές αγωνίας έζησαν κάτοικοι και τουρίστες και στη Σέριφο, όπου η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια πήρε έκταση.

Κάτοικοι και τουρίστες κατέβηκαν στην θάλασσα και έφυγαν με βάρκες από τις περιοχές Αγ. Μαρίνα και Μεγάλο Λιβάδι, λόγω του πυκνού καπνού. Η εκκένωση στο Μεγάλο Λιβάδι έγινε διά θαλάσσης, καθώς η φωτιά είχε αποκλείσει το δρόμο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή, ενώ υπάρχουν εικόνες με τις φλόγες να καταστρέφουν το νεοκλασικό Μέγαρο του 1880 -Διοικητήριο της εταιρείας μεταλλείων και Μνημείο Εθνικής εμβέλειας πολιτισμικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.

Μετά την ολονύχτια μάχη που δόθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, η φωτιά την Κυριακή είχε περιοριστεί.

http://tvxs.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *