Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Εφάπαξ... με ατομικές συμβάσεις

 OΙ «ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ» ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Οπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «το σύστημα με τη σημερινή του μορφή δεν είναι βιώσιμο».
Στα ελλειμματικά Τα­μεία εκτιμάται πως οι μειώσεις κα­τά μέσο όρο θα είναι 20%, καθώς τα έσοδα μειώνονται και η ρύθμιση χρεών δεν φαίνεται να «περπατά».
Το φθινόπωρο θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τη νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Οι εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 1.1 ποσοστιαία μονάδα και σταδιακά πρέπει να περιοριστούν ακόμα κατά 3.9 ποσοστιαίες μονάδες.
Καμπανάκι για το ασφαλιστικό έκρουσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας πως «το σύστημα με τη σημερινή του μορφή δεν είναι βιώσιμο» και επομένως απαιτείται «αλλαγή εκ θεμελίων». Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση της χρηματοδότησης προς τα Ταμεία και αν δεν καλυφθεί η μαύρη τρύπα θα τεθεί θέμα νέων παρεμβάσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ είναι 2.7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν φαίνεται να πιάνουμε τους στόχους στα έσοδα. Αρκεί να αναφερθεί πως από τη ρύθμιση χρεών φαίνεται πως θα συγκεντρώνονται 30 εκατομμύρια τον μήνα (ενώ αναμενόταν να μαζεύονται 100 εκατομμύρια).
Χαριστική βολή
Την ίδια στιγμή η εκτίναξη της εισφοροδιαφυγής και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας απειλούν να δώσουν τη χαριστική βολή στα Ταμεία. Οι απώλειες από τη μαύρη εργασία είναι πέντε δισεκατομμύρια τον χρόνο, ενώ κάθε μονάδα αύξηση της ανεργίας κοστίζει στα Ταμεία 350 εκατομμύρια (λόγω της μη καταβολής εισφορών).

Τα «ανοιχτά» θέματα στο Ασφαλιστικό είναι τέσσερα:
  • O νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, που θα τεθεί σε ισχύ τη νέα χρονιά. Για τον καθορισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου (ακόμα και το κύμα φυγής). Μέσα στην εβδομάδα η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί θα παραδώσει την τελική της πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας των «ατομικών λογαριασμών». Εκεί θα καταγράφεται όλη η ασφαλιστική ιστορία του εργαζόμενου, με βάση την οποία θα υπολογίζεται και το εφάπαξ.
  • Οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες επίσης θα υπολογίζονται με «ατομικούς λογαριασμούς».
  • Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων στα Ταμεία κύριας ασφάλισης. Για παράδειγμα στον ΟΑΕΕ σχεδόν τέσσερις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές.
Σε μία προσπάθεια να επεκταθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων η διοίκηση του Ταμείου επεξεργάζεται σειρά προτάσεων (π.χ. από περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, από όσους απασχολούνται με μπλοκάκια και τώρα εξαιρούνται).
  • Η δημιουργία Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Αρχικά εντάσσονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και από το 2014 οι οφειλές σε ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ kokkaliari@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *