Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Λαχεία: Υπεγράφη η σύμβαση με ΤΑΙΠΕΔ

Του Φ. Κόλλια
Ανώτερο στέλεχος του ΟΠΑΠ καταγγέλλει με την επιστολή παραίτησης ασφυκτικές πιέσεις για να υπογράψει τις συμφωνίες προμηθειών με την Intralot και τη Scientific. Απείχαν από το κρίσιμο Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία τρία μέλη του Δ.Σ.
 Επεισοδιακή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., της εταιρείας που έχει συσταθεί για να αναλάβει τη 12ετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων με μετόχους τον ΟΠΑΠ, την Intralot και τη Scientific Games. 
Αποκορύφωμα ήταν η παραίτηση ανώτερου στελέχους του ΟΠΑΠ, που ήταν αρμόδιο για το οικονομικό σκέλος των συμφωνιών μεταξύ των τριών εταίρων, από το διοικητικό συμβούλιο της OPAP Investments, της εταιρείας μέσω της οποίας ο οργανισμός συμμετέχει στην Ελληνικά Λαχεία. Η παραίτηση του treasurer του ΟΠΑΠ Κωνστ. Αλεξόπουλου, που υπεβλήθη Κυριακάτικα, αποδίδεται στο γεγονός πως το εν λόγω στέλεχος δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις ώστε να υπογράψει τις συμφωνίες προμηθειών μεταξύ του ΟΠΑΠ και των δύο συνεταίρων του, ως ο καθ' ύλην αρμόδιος για το χειρισμό τους.
Στην επιστολή παραίτησης που υπεβλήθη στον επικεφαλής του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλο αναφέρονται με λεπτομέρεια όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία την περασμένη Παρασκευή, οπότε και εγκρίθηκαν οι συμβάσεις προμήθειας μεταξύ του οργανισμού και των Intralot και Scientific Games. Υπενθυμίζεται πως η επενδυτική εταιρεία Emma Delta, που επικράτησε στο διαγωνισμό για το 33% του ΟΠΑΠ, έχει εκφράσει (μέσω σειράς επιστολών και εξωδίκων) σοβαρές ενστάσεις για τις εν λόγω συμβάσεις, καθώς θεωρεί πως ζημιώνουν τον ΟΠΑΠ, του οποίου θα είναι σύντομα βασικός μέτοχος. Ωστόσο, οι πιέσεις από την πλευρά του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων (πραγματοποιήθηκε σήμερα) οδήγησαν στην έγκριση των συμφωνιών την Παρασκευή.
Κατά πληροφορίες, οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη συμμετοχή του αρμόδιου στελέχους, αλλά και τριών μελών του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ που συμμετέχουν και στο Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία, και συγκεκριμένα των Δ. Λασκαρίδου, Ε. Χαλάτση και Θ. Μουστακάτου. Στην ουσία τα τρία από τα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία που εκπροσωπούν τον ΟΠΑΠ απείχαν από τη συνεδρίαση κατά την οποία ελήφθησαν οι κρίσιμες αποφάσεις για τις συμφωνίες προμήθειας από την Intralot και τη Scientific Games.
Υπενθυμίζεται πως της συνεδρίασης είχε προηγηθεί επιστολή της Emma Delta (όπως έχει αποκαλύψει από το Σάββατο το Euro2day.gr) προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ σύμφωνα με την οποία ο όμιλος GTech – Lottomatica είναι σε θέση να παράσχει στην Ελληνικά Λαχεία τις υπηρεσίες που θα προσφέρει η Scientific Games με κόστος τουλάχιστον 50% χαμηλότερο. Τελικά η διοίκηση του ΟΠΑΠ βασίστηκε σε εισήγηση συμβούλου ώστε να απορρίψει την πρόταση της Emma Delta.
Κατά πληροφορίες, οι διαφοροποιήσεις στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ θα συνεχιστούν όσο παρατείνεται η διαμάχη. Τον δρόμο, λένε κάποιοι στην αγορά, έδειξε το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, που πώλησε μετοχές ώστε να μην έχει την καταστατική μειοψηφία του ΟΠΑΠ και συνεπώς για να αποφύγει τις ευθύνες που του αναλογούν σε περίπτωση σοβαρής δικαστικής εμπλοκής.
Να σημειωθεί τέλος ότι ήδη από την Παρασκευή το ελεγκτικό συνέδριο ενέκρινε την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.

Υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων

Υπεγράφη, σήμερα, από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. η σύμβαση παραχώρησης  του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για χρονική περίοδο 12 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου.
Στην εταιρεία Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. συμμετέχουν οι εταιρείες OPAP Investment Limited (67%), Intralot Lotteries Limited (16,5%) και Scientific Games Global Gaming S.à.r.l. (16,5%).
Η σύμβαση παραχώρησης έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα εισαχθεί αμέσως προς κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ τελεί υπό την έγκριση των Αρχών Ανταγωνισμού Ελλάδας και Κύπρου. 
Στα συνολικά οικονομικά ανταλλάγματα για το ελληνικό δημόσιο συμπεριλαμβάνονται η εφάπαξ καταβολή 190 εκατ. € σε μετρητά και ελάχιστα εγγυημένα έσοδα για το Δημόσιο (για τη 12ετία) ύψους 580 εκατ. €, ήτοι συνολικά τουλάχιστον 770 εκατ. €. 

Η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ

Υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.) και της «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.», η 12ετής σύμβαση παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ.
Η εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» έχει ως μετόχους εταιρείες ελεγχόμενες από την ΟΠΑΠ Α.Ε. (ATH: OPAP), την Scientific Games (Nasdaq: SGMS) και την Intralot (ATH: INLOT).
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα παρέχει προς την «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» υπηρεσίες έναντι προμήθειας: (α) αξιοποίησης του υφιστάμενου δικτύου πωλήσεων, (β) ανάπτυξης νέου δικτύου πωλήσεων (με υπεργολάβο την Intralot) και (γ) λογιστικών, νομικών και φιλοξενίας μηχανογραφικών κέντρων.
Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Intralot. 
http://www.euro2day.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *