Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Εκτός στόχων το 50% των ΔΟΥ -Τρέχουν να συμμαζέψουν τις ελεγκτικές μονάδες

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε πάλι ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, ανοίγοντας νέο γύρο συναντήσεων με τους επικεφαλής των εφοριών ανά
την Επικράτεια, προκειμένου να αναστραφεί η εικόνα του πρώτου διμήνου, σύμφωνα με την οποία το 50% Δ.Ο.Υ. ήταν εκτός των στόχων που έχουν τεθεί.
Ήδη ο Γιάννης Στουρνάρας έχει δώσει σαφή οδηγία στο οικονομικό επιτελείο για τον στόχο του έστω οριακού πρωτογενούς πλεονάσματος πάση θυσία στο τέλος του έτους, σημαίνοντας συναγερμό στις ελεγκτικές μονάδες, που βρίσκονται, όμως, ακόμα στο στάδιο της αναδιοργάνωσης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του ΣΔΟΕ.

Πρωταρχικός στόχος είναι η κάλυψη της τρύπας των 351 εκατ. ευρώ στα έσοδα των τριών πρώτων μηνών, με ένταση των ελέγχων αφενός στον ΦΠΑ με δεδομένο ότι το 25% των υπόχρεων δεν αποδίδουν τον φόρο αφετέρου στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους. Ειδικά όσον αφορά στον ΦΠΑ, λίαν συντόμως φτάνει στη Βουλή το νέο πλαίσιο απόδοσης του φόρου, που θα προβλέπει τη προκαταβολή ενός ελάχιστου ποσού- αντί του 40% που ισχύει σήμερα- έτσι ώστε το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει στην αρχή κάθε μήνα το ύψος των βεβαιωμένων φόρων που πρέπει να αναζητήσει.

Την ίδια ώρα το ΣΔΟΕ εντείνει τους ελέγχους στις μεγάλες υποθέσεις, απευθύνοντας κατ' αρχήν ερωτήματα στις τράπεζες για τις καταθέσεις των ελεγχόμενων σε όλες τις λίστες, ενώ ήδη καταφτάνουν τα πρώτα στοιχεία για τις υποθέσεις διαφθοράς αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτικών προσώπων. Όσον αφορά στις έρευνες των off shore, το Σώμα δίνει έμφαση στις αδρανείς εταιρίες γιατί υπάρχουν υπόνοιες για "ξέπλυμα" χρήματος και ήδη έχει ξεκινήσει νέος γύρος ελέγχων σε Μουδανιά, Θεσσαλονίκη, Αττική. Ειδικά για τις 27 υπεράκτιες της Κύμης, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στα στοιχεία που δείχνουν 11 μεταβιβάσεις ακινήτων σε φυσικά πρόσωπα, χωρίς να έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος μεταβίβασης.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *