Το 2014 ίσως να είναι και η χειρότερη χρονιά για τον λαό αυτής της χώρας όσον αφορά το βιοτικό του επίπεδο το οποίο μειώνεται συνεχώς έχοντας φθάσει πλέον την ανθρωπιστική κρίση, όχι τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης. Βεβαίως η κυβέρνηση μας παρουσιάζει αριθμούς οι οποίοι παραπέμπουν μάλλον σε άλλα κράτη… Μάλιστα μας θυμίζουν την ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου, του παππού, που είχε πει ότι στην Ελλάδα όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι. Έτσι η μεν κυβέρνηση με κάθε τρόπο τονίζει ότι κατέθεσε τον προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της Τρόικα και η αξιωματική αντιπολίτευση δια μέσου του Βουλευτή της κυρίου Συταθάκη ότι «Αυτός ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί τον Απρίλιο, εν όψει των εξελίξεων των δημοσίων οικονομικών και της πορείας της πραγματικής οικονομίας. Αρα, μπορεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, να εισαχθούν νέα μέτρα που δεν έχουν προβλεφθεί».
Σήμερα λοιπόν κατέθεσε στην Βουλή σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας τον προϋπολογισμό του 2014 που στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα όπως και τις συνοδευτικές του εκθέσεις.
Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Βουλής, θα ξεκινήσει, στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει πιθανότατα στις 3 ή τις 4 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις μετά από την ψήφισή του με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, η ύφεση φέτος είναι στο 4% έναντι πρόβλεψης για 4,5% και η ανάπτυξη το 2014 θα είναι στο 0,6%. Μάλιστα με έκτακτη ενημέρωση τα διεθνή πρακτορεία αναφέρονται στην πρόβλεψη για τέλος της ύφεσης και επιστροφή σε ανάπτυξη έστω και ασθενική ύψους 0,6% από το 2014.
Στον προϋπολογισμό του 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος αναμένεται να είναι τουλάχιστον 812 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης στο προσχέδιο για 344 εκατ. ευρώ.
Επίσης προβλέπεται ότι θα δοθούν 6,6 δισ ευρώ για ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου.
Το 2014 θα υπάρξει αναδιάρθρωση και συγχωνεύσεις φορέων και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου για εξοικονόμηση 161 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ.
Το χρέος το 2014 θα είναι στα 320 δισ. ή 174,8% του ΑΕΠ, έναντι 175% φέτος.
Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι, ως απόλυτο μέγεθος, θα μειωθεί λόγω, κυρίως, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, της συγκράτησης των δαπανών για τόκους και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμώμενου ύψους 3,56 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014:
* Προβλέπεται σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού.
* Αυτά προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 54,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% έναντι του 2013.
* Η αύξηση αυτή οφείλεται στις προβλεπόμενες αυξημένες εισπράξεις των δύο πρώτων μηνών του 2014.
Ο Κόνορ: Δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε
Δεν έχει την έγκριση της τρόικας ο προϋπολογισμός του 2014 που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων το υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Κομισιόν, Όλι Ρεν.
Νωρίτερα, η Τρόικα εξέδωσε ανακοίνωση η οποία ανέφερε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως τόνισε πως υπάρχουν θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πριν η προχωρήσει στην έγκριση για τον προϋπολογισμό του 2014.
ΣΥΡΙΖΑ – Σταθάκης: Ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί τον Απρίλιο- Ορατό το ενδεχόμενο νέων μέτρων
«Αυτός ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί τον Απρίλιο, εν όψει των εξελίξεων των δημοσίων οικονομικών και της πορείας της πραγματικής οικονομίας. Αρα, μπορεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, να εισαχθούν νέα μέτρα που δεν έχουν προβλεφθεί» δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως στα τέλη Απριλίου θα γίνει γνωστό από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το ύψος του πλεονάσματος και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός του 2013 θα είναι ισοσκελισμένος, με οριακό πλεόνασμα -και αν υπάρχει. Απλώς το πλεόνασμα αυτό θα έχει πολλά λογιστικά».
Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, αναφέροντας: «Κατ” αρχάς, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία αξιολόγηση των δομών των πανεπιστημίων. Και τα πανεπιστήμια που είχαν προχωρήσει σε αξιολόγηση, τα έβαλε στο νομοσχέδιο ως παραρτήματα, δίχως να τους δώσει σημασία. “Αρα, προχώρησε σ” ένα μέτρο που δεν είχε καμία επαφή με την πραγματικότητα του πανεπιστημίου και καμία επαφή με το κριτήριο της αξιολόγησης για να μπορέσει να αποτελέσει ένα πεδίο διαλόγου. Από εκεί και πέρα, θα το πληρώνουμε ακριβά με τα κλειστά πανεπιστήμια, διότι τα κλειστά πανεπιστήμια δεν είναι καλό πράγμα και σ” αυτό συμφωνούμε όλοι. Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη για την κυβέρνηση».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου