Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Πρόεδρος στο τίποτε

Της Λώρης Κέζα
Είναι κι αυτά τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς πολύ χαμερπή. Ολο κουτσομπολιό και υποθετική ψυχανάλυση. Τον πρόεδρό τους, με την ανανεωμένη θητεία, τον κατηγορούν με όρους που δεν σχετίζονται με την πολιτική. Ελεγαν λοιπόν χθες το βράδυ για τον Φώτη Κουβέλη, ότι λαμβάνει όλες τις αποφάσεις του από μια ιδιοτροπία του χαρακτήρα: δεν ξέρει να αποδέχεται την ήττα.

Ο Κουβέλης δεν μπόρεσε ποτέ να καταπιεί την ήττα του στην αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία του Συνασπισμού το 2008. Η εσωκομματική φαγωμάρα οδήγησε σε χαμηλό ποσοστό στις επόμενες εθνικές εκλογές. Με πρόσχημα αυτήν την ήττα, αποσχίστηκε. Τότε δεν ήταν αγεφύρωτες οι διαφορές ούτε μπορούσε να τεκμηριωθεί με λογική η ίδρυση παρεμφερούς κόμματος, με οικεία πρόσωπα. Αυτό παραδέχονται σήμερα δημαρίτες που αλληθωρίζουν προς Σύριζα. Λένε ότι η Δημάρ δημιουργήθηκε για να απαλύνει τον καημό του Φώτη Κουβέλη που δε έγινε αρχηγός.  

Τι θα περίμενε κανείς από έναν πολιτικό, ο οποίος σύμφωνα με τους συντρόφους του βάζει πάνω από όλα τα προσωπικά του συμπλέγματα; Θα περίμενε ακριβώς αυτό που έγινε. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του ζήτησε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος. Του εξήγησαν: απέτυχε. Δεν είναι μόνο τα ποσοστά, δεν είναι μόνο οι ατυχείς επιλογές. Το κύριο πρόβλημα στη θητεία του ήταν οι παλινδρομήσεις. Ο Φώτης Κουβέλης δεν ήξερε τι ήθελε. Να είναι απέναντι στον Σαμαρά ή αγκαλιά με τον Σαμαρά; Να κάνει αντιπολίτευση ή να είναι τόσο γλυκύς ώστε να ανέλθει στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας;

Ο Φώτης Κουβέλης εξελέγη ξανά πρόεδρος της Δημάρ. Νίκησε χωρίς όμως να είναι νικητής: έλαβε ποσοστό 68,31% επί των ψηφισάντων. Με την αποχή που καταγράφηκε η νίκη είναι σχετική. Ούτε οι μισοί σύνεδροι δεν τον θέλουν για πρόεδρο. Η ίδια απαρέσκεια καταγράφεται και στο εκλογικό σώμα. Σε νέα δημοσκόπηση το κόμμα λαμβάνει ποσοστό 0,8%, βρίσκεται δηλαδή στο όριο της ανυπαρξίας. Ο Κουβέλης επανεξελέγη πρόεδρος στο τίποτε.

Δίπλα στο τίποτε, λειτουργεί και το κάτι. Αυτό είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Οι βουλευτές, μηδενός εξαιρουμένου, διεμήνυσαν έγκαιρα στον αειθαλή πρόεδρο, ότι είναι ακατάλληλος. Θα συμβιώσουν άραγε υπό την κοινή σκέπη ή θα γίνουν ανεξάρτητοι; Στην περίπτωση μαζικής αποχώρησης, ο Κουβέλης θα έχει πετύχει ιστορική πρωτοτυπία: θα είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που χάνει με μια ζαριά σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του. Αυτήν την πιθανή ήττα πώς θα την διαχειριστεί άραγε;  


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *