Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Επιδιώκοντας την επιστράτευση, της Λώρης Κέζα

Τι μάθαμε για την απεργία των ναυτικών; Ότι οι νησιώτες αποκλείστηκαν και η γεωργική παραγωγή σάπιζε σε κασόνια. Οι συνδικαλιστές κάνουν τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες, κάνουν τα πάντα ώστε να μην μαθευτούν τα αιτήματά τους. Οσο η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται στο δίπολο παρακώλυσης συγκοινωνίας/ επιστράτευσης, χάνεται η ουσία. Κανείς δεν μαθαίνει ποια είναι τα προβλήματα του κλάδου όμως το πανελλήνιο μαθαίνει ποια προβλήματα δημιουργούνται εξαιτίας της απεργίας του κλάδου.
Οσο οι ναυτεργάτες ταλαιπωρούν τους νησιώτες, τόσο κατευθύνουν την κοινωνία σε συντηρητικές επιλογές. Είναι σαν να επιδιώκουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, σαν να αρέσκονται στη διάσπαση του αγώνα. Γιατί έτσι λειτουργούν αυτές οι απεργίες, που έχουν χρονικό μήκος ικανό να οδηγήσει στην τρέλα όσους χρησιμοποιούνται ως όμηροι.

Οι ναυτικοί που κόβουν τη σύνδεση με τα νησιά καλλιεργούν την αντιπαλότητα με άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως ας πούμε τους καλλιεργητές της γης. Διεκδικούν λοιπόν τα δικά τους δεδουλευμένα περιφρονώντας τα δεδουλευμένα των άλλων: η σοδειά καταστρέφεται άρα και το εισόδημα όσων σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή. Οι απεργοί επιδιώκουν την μετακύλιση του κακού: εφόσον δεν έχουν πληρωθεί μισθούς από τους εφοπλιστές, δεν πρέπει να πληρωθούν εκείνοι που μαζεύουν τα οπωροκηπευτικά.
Οι απεργοί ναυτικοί στερούν τα αυτονόητα από τους νησιώτες. Δεν μπορεί κάποιος να μετακινηθεί για ιατρικές εξετάσεις, δεν μπορεί να ταξιδέψει για όποιον λόγο, επαγγελματικό ή αναψυχής. Οι νησιώτες δεν εφοδιάζονται σε βασικά προϊόντα. Αυτές οι πρακτικές αυτονόητα οδηγούν στη συναίνεση σε μέτρα καταστολής. Έτσι η επιστράτευση των ναυτεργατών μοιάζει να είναι ο στόχος των συνδικαλιστών. Φαίνεται ότι τους αρέσει να δημιουργούν εντάσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο των αιτημάτων τους.
Στην επιστράτευση αντιδρούν οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, μιλώντας για χούντα και τα τοιαύτα. Για όσους πλήττονται από τις απεργίες οι χουντικές πρακτικές εμφανίζονται ως σωτήριες. Έτσι οι κόκκινοι αγωνιστές ωθούν την ελληνική κοινωνία σε μαύρες απόψεις. Επιπλέον προσδίνουν στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κωστή Μουσουρούλη χαρακτηριστικά ήρωα, που δυναμικά έδωσε λύση.
Σε αυτό το πλαίσιο τον πρώτο λόγο έχει ο υπουργός Ναυτιλίας. Οι κακοί απεργοί τοποθετούνται στο βάθος του πλάνου. Κανείς δεν θα μάθει ποια είναι τα αποτελέσματα από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κανείς δεν θα μάθει ότι οι ναυτικοί είναι εδώ και μισό χρόνο απλήρωτοι. Ταυτόχρονα το υπουργείο Ναυτιλίας μπορεί να προβάλλει τα αιτήματα που διχάζουν ακόμη περισσότερο. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του κ. Μουσουρούλη στο αίτημα για μηδενική φορολόγηση του εισοδήματος των ναυτικών. Δεν είναι τυχαία η αναφορά στο αίτημα για επαναφορά «στο προ των μνημονίων καθεστώς». Προβάλλοντας τα παράλογα εξαφανίζονται τα λογικά.
Το Βήμα via http://tvxs.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *