Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ο Χίτλερ, ο Στάλιν και ο ΣΥΡΙΖΑ...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
Στις 23 Αυγούστου του 1939, στη Μόσχα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ με τον Σοβιετικό ομόλογό του Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ, υπέγραψαν το Σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ των δύο χωρών. Μυστικά παραρτήματα της συνθήκης αυτής προέβλεπαν αφενός τον διαμελισμό της Πολωνίας, αφετέρου τη δημιουργία σφαιρών επιρροής, των συμβαλλομένων μερών, σε χώρες της Ευρώπης. Με εξαίρεση τη Λιθουανία, οι Βαλτικές χώρες και η Φινλανδία θα ανήκουν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής (θυμίζουμε ότι ο κόκκινος στρατός κατέλαβε, σε έναν αιματηρό πόλεμο, περίπου του ένα τέταρτο των φιλανδικών εδαφών, την Καρελία). Τη συνθήκη αυτή επικύρωσε το Ανώτατο Σοβιέτ οκτώ ημέρες μετά, στις 31 Αυγούστου.

ΠΟΙΕΣ ήταν οι πολιτικές ερμηνείες που δόθηκαν για αυτήν τη συμφωνία που συγκλόνισε -τότε- τη Δύση; Ο Χίτλερ ήθελε να αποφύγει με κάθε τρόπο τον πόλεμο των δύο μετώπων, όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο, ώστε να μην του γίνει εμπόδιο η ΕΣΣΔ στην κατάκτηση της Πολωνίας. Από τη μεριά του ο Στάλιν, ο οποίος γνώριζε καλά το σχέδιο του Χίτλερ να αποκτήσει “ζωτικό χώρο” για τη νέα μεγάλη Γερμανία στην Ανατολική Ευρώπη και τη Σοβιετική Ένωση (βλ. Mein Kampf), κέρδιζε χρόνο για να προετοιμάσει τον Κόκκινο Στρατό και την οικονομία της χώρας, ώστε να αντισταθεί σε πιθανή ναζιστική επίθεση. Στις 22 Ιουνίου του 1941, ο Χίτλερ παραβίασε τη συμφωνία μη επίθεσης και εισέβαλε (επιχείρηση Μπαρμπαρόσα) στη Σοβιετική Ένωση. Τα γερμανικά στρατεύματα είχαν προελάσει 100 χιλιόμετρα μέσα στο σοβιετικό έδαφος μέχρι να πεισθεί ο Στάλιν ότι ο Χίτλερ παραβίασε τη συμφωνία!
ΕΥΛΟΓΩΣ θα αναρωτηθήκατε, τι με έπιασε και το γυρίζω στην ιστορία και τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ελληνική πραγματικότητα. Είμαστε μια μικρή και σχεδόν κατεστραμμένη χώρα. Μια χώρα χωρίς συμμάχους στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η οικονομική κρίση από τη μία, σε συνδυασμό με τη σήψη του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, προκάλεσαν την αντίδραση μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, που αποφάσισε να υποστηρίξει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από αυτό το μικρό κόμμα να σώσει την πατρίδα μας. Τη ζωή μας, το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας. Η επιθυμητή και αναγκαία ενότητα της Αριστεράς (στην πράξη) ξεπέρασε, μέσα σε δύο μήνες, κάθε ιστορικό προηγούμενο.
ΚΑΙ ΕΝΩ λοιπόν είμαστε μια μικρή χώρα, υπάρχουν κάποιοι στην Αριστερά, και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που αρνούνται οποιονδήποτε ελιγμό κόντρα στο παγκόσμιο κατεστημένο! Ακόμα και τις συνομιλίες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις που καθορίζουν τις παγκόσμιες ισορροπίες και που σε μεγάλο βαθμό, αν δεν τις έχεις υπέρ σου, είναι εξαιρετικά κρίσιμο και χρήσιμο να μην τις έχεις εναντίον σου, τις θεωρούν προδοσία της αριστερής ηθικής και ιδεολογίας! Συγχέουν, στις φαντασιώσεις τους, την πολιτική με τη θρησκεία! Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και βασανίστηκαν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, αλλά άξιζε τον κόπο για να σωθεί ο σοσιαλισμός!
ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ; Πώς θα σωθεί η Ελλάδα; Κόντρα σε όλους, με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για επαναστατική προοπτική και τον νέο διορθωμένο κομμουνισμό; Μια προγραμματική πρόταση που καταψηφίστηκε στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των 3.000 αντιπροσώπων, γιατί επανήλθε -πάλι- στη σύνοδο των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής; Μπορεί η Κ.Ε. να ανατρέψει διατύπωση ανωτέρου οργάνου; Αυτό ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ελληνικός λαός; Αυτό λείπει από το νέο “ενιαίο” κόμμα για να πολλαπλασιάσει την πολιτική του επιρροή και να αναλάβει τις κυβερνητικές ευθύνες; Έχει απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες;
ΧΩΡΙΣ την έγκριση και τον έλεγχο της κοινωνίας, κανείς δεν έχει δικαίωμα να θυσιάζει ανθρώπους σε νέα, επικίνδυνα και ιστορικά καταδικασμένα πειράματα. Πόλεμος με 100% πιθανότητες αποτυχίας δεν είναι πόλεμος. Πόλεμος χωρίς εναλλακτικά σχέδια, χωρίς όπλα και στρατιώτες, μόνον με μερικούς αξιωματικούς, δεν υπάρχει.
dchristou52@gmail.com  http://www.avgi.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *