Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Οι διαθεσιμότητες προκαλούν τριγμούς στην τρικομματική

Του ΓIANNH ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Πολλά μπορεί να είναι τ’ αγκάθια μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, αλλά εκεί που πραγματικά θα υπάρξει πρόβλημα στη συνεργασία τους, θα είναι στις διαθεσιμότητες των δημοσίων υπαλλήλων. Ενα πρόβλημα μάλιστα, που δεν αποκλείεται να προκαλέσει τις μεγαλύτερες αναταράξεις από τότε που αποφάσισαν μετεκλογικά τη στήριξη του ετερόκλητου αυτού κυβερνητικού σχήματος.

Η εκτίμηση δεν είναι δική μας, ανήκει σε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο μας μετέφερε το εκρηκτικό κλίμα που μπορεί να δημιουργηθεί σύντομα λόγω της κυβερνητικής δέσμευσης απέναντι στην τρόικα για 25.000 διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013. Από τους οποίους μάλιστα, ένας μεγάλος αριθμός δεν θα επιστρέψει στις θέσεις του, αλλά θ’ απολυθεί. Το ίδιο στέλεχος μας μετέφερε την εκτίμηση πως η Δημοκρατική Αριστερά αποκλείεται να δεχτεί έστω και μια απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, με εξαίρεση όσους έχουν κατηγορηθεί για διάφορα αδικήματα. Και αυτό το κατέστησε σαφές ο Φ. Κουβέλης και στην συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.


 Και αυτό είναι αλήθεια. Ολα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνουν με κάθε τρόπο την άρνησή τους, να προστεθούν στους ήδη ανέργους του ιδιωτικού τομέα μερικές ακόμα χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων. Ενδεχομένως δε, μια ανάλογη στάση να επιχειρήσει να κρατήσει και το ΠΑΣΟΚ ώστε να μην εμφανιστεί ότι στερείται «κοινωνικής ευαισθησίας». Αλλά ακόμα και αν συναινέσει το ΠΑΣΟΚ στις διαθεσιμότητες, η άρνηση της ΔΗΜΑΡ αυτή τη φορά δεν θα είναι ανώδυνη. Αλλωστε, το άθροισμα των βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (150 ψήφοι), είναι ιδιαίτερα επισφαλές για την κυβερνητική σταθερότητα.

Η κυβερνητική αγωνία για το ζήτημα εκφράστηκε και λίγες ημέρες πριν, όταν ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης (και υποστηριζόμενο από την ΔΗΜΑΡ) Αντ. Μανιτάκη. Οπου ζήτησε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας. Οπως και ο ίδιος συνειδητοποίησε, το σχετικό πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει παρ’ ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει έως τα τέλη Ιανουαρίου.

 Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως θ’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με όσους δημοσίους υπαλλήλους κριθούν ακατάλληλοι ή επίορκοι. Πρόκειται για στάχτη στα μάτια. Κανένας δεν γνωρίζει ποιοι και πόσοι είναι αυτοί. Και οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν καταστήσει σαφές πως θέλουν συγκεκριμένους αριθμούς και συγκεκριμένα ονόματα...
http://6meres.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *