Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Μπορώ και χωρίς ευρώ (Η Θεσσαλονίκη διδάσκει αλληλεγγύη)

Επιμέλεια: Μάρκος Μάλλιαρης
Του ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
www.mporokaixoriseuro@gmail.com & www.facebook.com/mporokaixoriseuro

Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη (http://univsse.blogspot.gr/) από την «Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» - ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο (http://www.proskalo.net/), η οποία είναι ιδρυτικό μέλος του Ανοιχτού Δικτύου (www. http://anoixtodiktio.gr), που συντονίζει 40  απ’ τις πιο δραστήριες οργανώσεις, δομές και κοινωνικά δίκτυα της Θεσσαλονίκης.

Το νέο Λαϊκό Πανεπιστήμιο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στα μέλη των νέων Κοινωνικών Δικτύων, αλλά είναι ανοιχτό και σε κάθε ενδιαφερόμενο–η , με ελεύθερη - δωρεάν παρακολούθηση. Στόχος του είναι η προώθηση της εκπαίδευσης, κατάρτισης, επιμόρφωσης στις ιδέες, αξίες και αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, της άμεσης δημοκρατίας και του συνεργατισμού. Ο πρώτος θεματικός κύκλος μαθημάτων ξεκινά μεθαύριο, Δευτέρα 25/2, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1) και θα ολοκληρωθεί στις 30/6/2013.


Το περιεχόμενο των μαθημάτων: Η κρίση, η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και οι ιδεολογικές της οριοθετήσεις, η ιστορική εξέλιξή της με παραδείγματα από ΗΠΑ και Γερμανία, τα σύγχρονα εγχειρήματα  ως ένας άλλος τρόπος κοινωνικής αλλαγής πέρα από το κράτος και την αγορά, η διπλή φύση του συνεταιρισμού και οι διεθνείς συνεταιριστικοί κανόνες, η ανταγωνιστικότητα των συνεταιρισμών, το συνεταιριστικό θεσμικό και νομικό πλαίσιο, η δημιουργία νέου τύπου συνεταιρισμών: καταστατικό, κανονισμός λειτουργίας, επιχειρησιακό σχέδιο, οικονομικά, διαχείριση, εκπαίδευση.
Ανάμεσα στους καθηγητές οι Drs Κοινωνικής Οικονομίας Δημήτρης Καπογιάννης και Τάκης Νικολόπουλος, οι οποίοι εισήγαγαν πρώτοι τα τελευταία χρόνια το μάθημα της Κοινωνικής Οικονομίας στο τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών – Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου.   

Διδάσκουν επίσης οι: Γιώργος Αγγελόπουλος (καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δραστηριοποιείται σε συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη και στη Θέρμη), Λάζαρος Αγγέλου (στέλεχος του ΟΤΕ, συνιδρυτής της ΠΡΩΣΚΑΛΟ και μέλος των: Κίνηση 136, ΔΙΑΠΟΡ, ΔΙΑΝΘΕΣ και του bios coop), Γιώργος Γριτζάς (Λέκτορας του ΑΠΘ με ερευνητική δραστηριότητα στα σύγχρονα εναλλακτικά εγχειρήματα), Κάρολος Ιωσήφ Καβουλάκος (Λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο Κοινωνικά Κινήματα στο ΑΠΘ και Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Bath), Δημοσθένης Κασσαβέτης (Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Δικαίου Δ.Π. Θράκης με εξειδίκευση στη νομική και κοινωνιολογική προσέγγιση των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας), Αλέξανδρος Κιουπκιολής (Λέκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με αντικείμενο τη νεότερη φιλοσοφία της ελευθερίας, τη φιλοσοφία του δικαίου και τις θεωρίες της δημοκρατίας), Πέννυ Νάκου (πολεοδόμος με εξειδίκευση σε θέματα συνεταιριστικής καινοτομίας), Κώστας Νικολάου (Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου 7 του Παρισιού στη Ρύπανση Περιβάλλοντος, επιστημονικός υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Αειφορίας και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης), Ασπα Παπαφιλίππου (Dr Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Mϋnster, ερευνήτρια  αγροτουριστικών - συνεταιρισμών και γυναικείας επιχειρηματικότητας), Γιώργος Σταμπουλής (Διδάσκει Οικονομική της Τεχνολογίας και Οργάνωση Επιχειρησιακών Λειτουργιών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  του ΑΠΘ ειδικός στους συνεταιρισμούς εργαζομένων, στη διαχείριση τεχνολογίας, γνώσης και καινοτομίας). Και στα δικά μας οι χαμουτζήδες!
http://www.6meres.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *