Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Χιλιάδες πολίτες στη φυλακή για χρέη. Τρομοκρατούν την κοινωνία

Συνέντευξη του αντιπροέδρου των εφοριακών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη στον Θάνο Σιαφάκα για τη Mail.
Kύριε Αλεξιάδη από 5000 ευρώ και πάνω, αν το έχουμε καταλάβει καλά εμείς οι πολίτες, θα πηγαίνουμε φυλακή για χρέη προς την εφορία;
Αυτός είναι, δυστυχώς, ο νόμος που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2011 και τώρα έρχεται στην επιφάνεια με μια εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη, ο οποίος ζητάει και από άλλες εφορίες, γιατί αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και γίνεται από κάποιες εφορίες, να γίνουν αιτήσεις άσκησης ποινικής δίωξης στα δικαστήρια. Εμείς σαν ομοσπονδία εφοριακών, έχουμε ζητήσει να υπάρξει μια άλλη λογική στο θέμα ρύθμισης των φορολογικών γιατί δεν είναι δυνατόν να ζητάς να πληρώσουν πολίτες χρέη από εισοδήματα που δεν έχουν, ούτε είναι δυνατόν να τιμωρείς με φυλακίσεις, άτομα που έκαναν το «έγκλημα» να χάσουν τη δουλειά τους, να απολυθούν, να κλείσει η επιχείρησή τους ή να είναι θύματα της οικονομικής κρίσης.
Αν υποτεθεί ότι όλοι αυτοί πρέπει να μπουν φυλακή, για πόσο κόσμο μιλάμε;

Πρέπει να είναι χιλιάδες κόσμος, γιατί αν υπολογίσουμε ότι, περίπου, στις 150 εφορίες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, τα πρώτα στοιχεία που πήραμε ήταν 400-500 άτομα σε κάθε εφορία που ήδη έχουν ασκηθεί αυτά τα μέτρα, μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αριθμό ο οποίος μεγαλώνει συνεχώς. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση ώστε να μη προχωρήσει αυτή η διαδικασία γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν είναι όλοι μεγαλο-φοροφυγάδες και μεγαλο-οφειλέτες, είναι πολύς κόσμος, απλοί πολίτες, συμβασιούχοι που έχουν απολυθεί, μισθωτοί, επιχειρηματίες που έχει κλείσει η επιχείρησή τους, πρέπει να υπάρξει λογική στο Υπουργείο Οικονομικών και να αντιμετωπιστεί με λογική αυτή η ιστορία.
Πώς εσείς κρίνετε το γεγονός ότι από τη μια, έχουμε διαρροή, ότι θα πληρώνει ο καθένας από μας από 25 ευρώ, σε μια προσπάθεια ρύθμισης του χρέους και από την άλλη κατατρομοκρατείται η κοινωνία ότι θα τη βάλουν φυλακή, δεν είναι αντιφατικά αυτά τα δύο;
Κοιτάξτε, στο Υπουργείο Οικονομικών, δυστυχώς, λείπει τα τελευταία χρόνια η σοβαρότητα, η αξιοπιστία και ο προγραμματισμός, διότι πρέπει να επιλέξει το Υπουργείο Οικονομικών ως πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία: ή καλλιεργούμε στους πολίτες τη λογική της φορολογικής δικαιοσύνης και τους κάνουμε συμμέτοχους στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της φοροαποφυγής κτλ. ή λειτουργούμε με λογικές χαρατσιών, φοροεισπρακτόρων και επιβολής. Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ιστορία έχει δείξει ποια από τις δύο μεθόδους είναι η πιο αποτελεσματική.
Στην όλη ιστορία πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι εφοριακοί είναι αυτοί που υλοποιούν μια νομοθεσία, δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν, διότι βλέπουμε προκλητικά διάφοροι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ορισμένοι που ψήφισαν αυτά τα μέτρα, να έρχονται τώρα και να διαμαρτύρονται και να λένε τι άδικα που είναι αυτά τα μέτρα. Αν είναι άδικα ας τα αλλάξουν.
 http://ecoleft.wordpress.com/
   s

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *