Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Syriza Deal

του Κώστα Ζαχαριάδη*
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Η ομολογία ανώτατων στελεχών του ΔΝΤ ότι έχουν κάνει λάθος εφ’ όλης της ύλης , η έκθεση των 260 σελίδων του ΔΝΤ που υπαινίσσεται νέα μέτρα σε λίγους μήνες αναγκάζει εκ των πραγμάτων την κυβέρνηση να επιστρατεύσει την στρατηγική της έντασης και του φόβου. Το επικοινωνιακό επιτελείο κάνει τα πάντα για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα της επικαιρότητας, πράγμα το οποίο πολλές φορές πετυχαίνει.
H κυβέρνηση για να μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά, επικοινωνιακά και δημοκοπικά αποφάσισε να παντρέψει τον τρόμο που προκαλεί στην κοινωνία η ανεξέλικτη κατρακύλα της οικονομίας με τον φόβο που προκαλεί η τυφλή βία, με άρρητο στόχο μεταξύ άλλων να αδρανοποιήσει τις κοινωνικές αντιστάσεις. Σε αυτό τον γάμο κουμπάρος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τα ΜΜΕ. Η γκάφα με το παραποιημένο video αποδεικνύει το άγχος και την έμμονη να δημιουργηθούν «πολιτικά γεγονότα» ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν.

Το λαθάκι της εξαθλίωσης
Τα επικοινωνιακά καύσιμα της κυβέρνησης με την ψήφιση του μνημονίου ΙΙΙ, που «έσωσε για άλλη μια φορά τη χώρα», έχουν ήδη τελειώσει. Το 2013 θα είναι μια ακόμη πιο σκληρή χρόνια λιτότητας και ύφεσης. Το 2013 τα λουκέτα και η ανεργία θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Επιπροσθέτως έχουμε μια συνολικότερη υφεσιακή πορεία στην Ε.Ε., γεγονός που δεν βοηθάει στο να υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με δραματικό τρόπο. Οι δηλώσεις Μπλανσάρ για το λάθος της εκτίμησης του πολλαπλασιαστή της ύφεσης, δείχνουν ότι ένα “τεχνοκρατικό λαθάκι” έχει στοιχίσει πόνο και δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Αν αυτός δεν είναι ο απόλυτος ορισμός του κυνισμού τότε ποιος είναι; Αλήθεια πως σκέφτονται να διορθώσουν αυτό το λάθος; Η επιμονή στη ίδια συνταγή δείχνει όχι μόνο ότι δεν έχουν κατανοήσει το “λάθος” αλλά ότι πρόκειται για σχεδιασμένο έγκλημα σε πειραματόζωα όπως από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει. Να μην ξεχνάμε πώς κορυφαίοι οικονομολόγοι όπως ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν και ο επίσης νομπελίστας αλλά και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο Γιάννης Βαρουφάκης εξ αρχής φώναζαν πως η «ελληνική συνταγή» είναι λάθος και μεσοπρόθεσμα θα φέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
Κυβέρνηση και δανειστές γνωρίζουν πως η κατάσταση είναι μη βιώσιμη και ελπίζουν σε μια αλλαγή από την Ευρώπη (το ομολογούν σε σειρά εκθέσεων και δηλώσεών τους), η οποία θα προκύψει (;) μετά τις εκλογές στη Γερμανία. Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο πως η ίδια δεν μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της ευρωπαϊκής στάσης και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσυπογράφει αποδεδειγμένα καταστροφικές συνταγές με τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος και με ένα φοβερό κόστος για τη δημοκρατία.
Η καρικατούρα του δραχμολάγνου και τρομοκράτη Τσίπρα 
Δεν είναι όμως η κακή πορεία της οικονομίας, η κοινωνική αγανάκτηση και ο διαφαινόμενος εκτροχιασμός του μνημονίου ΙΙΙ που αγχώνουν τόσο πολύ την κυβέρνηση. Ο πραγματικός της πανικός έρχεται από αλλού … καταρρίπτεται το επιχείρημά της για διεθνή απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα αισθάνεται ότι οι εταίροι της δεν στοιχηματίζουν τόσο πολύ στη σταθερότητα και τη μακροημέρευσή της (ιδίως μετά τον παγκόσμιο διασυρμό της χώρας από την διαχείριση της περίφημης λίστα Λαγκάρντ). Οι ταλιμπάν του μνημονίου την ώρα που εφάρμοζαν κατά ομολογία του ΔΝΤ συνταγές με λάθος πολλαπλασιαστή την ίδια ώρα έκρυβαν στα συρτάρια τους λίστες σαν την λίστα Λαγκάρντ και άφηναν στο απυρόβλητο την φοροδιαφυγή και τους ισχυρούς.
Η επίσκεψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε Λατινική Αμερική, Γερμανία και ΗΠΑ πανικοβάλουν το Μαξίμου. Τα κρυφά χαμόγελα στην κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες, όταν η αντιδημοκρατική και θεσμικά προκλητική στάση των κ.κ Ρομπάι  και Γιούνκερ που αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν μετατραπεί σε έντονο άγχος.
Οι συναντήσεις με αρχηγούς κρατών πανίσχυρων οικονομιών όπως αυτές της Βραζιλίας και της Αργεντινής, με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και σε σειρά στελεχών ινστιτούτων και του ΔΝΤ στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η καρικατούρα του δραχμολάγνου και τρομοκράτη Τσίπρα κινδυνεύει να καταρρεύσει και να απογυμνωθεί η στρατιγκή της σκληρής προπαγάνδας και του ψεύδους που εκτελείται από τον κ. Κεδίκογλου αλλά είναι με εντολή και όχι ανοχή Σαμαρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όραμα, πρόγραμμα, θέληση, διεθνείς συνομιλητές και κάθε μέρα που περνά είναι πιο ώριμος και πιο έτοιμος για να ανταποκριθεί στο τεράστιο εγχείρημα της δημοκρατικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει σε μια κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στα καταστροφικά μνημόνια της λιτότητας και θα τα αντικαταστήσει με ένα εθνικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας και να επαναδιαπραγματευθεί τις δανειακές συμβάσεις με στόχο τη διαγραφή μέρους του χρέους και την εξυπηρέτηση του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή ανάλογα με τους ρυθμούς αύξησης του εθνικού εισοδήματος.
*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
 http://www.avgi.gr via   http://ecoleft.wordpress.com/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *