Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Λύσεις από τώρα!

Η κυβέρνηση Σαμαρά τελεί πάντοτε υπό καθεστώς κοινωνικού αιφνιδιασμού. Η πολιτική της παράγει κοινωνική απόγνωση με απρόβλεπτες μορφές αντιδράσεων. Παρ' ότι αποσαθρώνεται η κοινωνική βάση της και δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή της, η κυβέρνηση επιβιώνει με τεχνητή αναπνοή. Με την απροσχημάτιστη χορηγία της διαπλοκής και την εικονική πραγματικότητα που διαχέεται στην κοινωνία, αλλά και τον ωμό αυταρχισμό.
Η κυβέρνηση πολιτεύεται πάνω σε ρευστό έδαφος, που καθίσταται ακόμη πιο ναρκοθετημένο αν αναλογιστεί κανείς την επιδείνωση της κοινωνικής κρίσης. Μοναδικό σωσίβιο της κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί η απογοήτευση των πολιτών, η αδυναμία διαμόρφωσης πειστικής εναλλακτικής κυβερνητικής διεξόδου. Γι' αυτό η στρατηγική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τη δημοκρατική ανατροπή και τον σχηματισμό κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, με πυρήνα την Αριστερά, αποτελεί τον μονόδρομο για την επιστροφή της ελπίδας στην κοινωνία.

Η πορεία δημοκρατικής ανατροπής προϋποθέτει τη σύγκλιση των κοινωνικών με τις πολιτικές εξελίξεις. Μετά την, έστω οριακή, ψήφιση του 3ου Μνημονίου, η κυβέρνηση τυπικά μοιάζει να έχει πετύχει αναπάντεχη "περίοδο χάριτος". Και επιχειρεί με κάθε τρόπο να εφαρμόσει τα μέτρα, συκοφαντώντας την Αριστερά και την κοινωνία και επιστρατεύοντας την ωμή καταστολή. Η μελωδία της ευτυχίας που μεταδίδουν τα κανάλια της διαπλοκής υπόσχεται έξοδο από την κρίση στο τέλος του 2013. Η προπαγάνδα όμως απογυμνώνεται από την ίδια την πραγματικότητα και τις προβλέψεις του ΔΝΤ και άλλων οικονομικών οίκων, που προδιαγράφουν ύφεση έως και 11,5% για το 2013.
Πίσω από τα ποσοστά και τους αριθμούς εξαπλώνεται η κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. Γι' αυτό η πολιτική παρέμβαση της Αριστεράς είναι αναγκαίο να θέτει κατά προτεραιότητα τα κοινωνικά προβλήματα, με συγκεκριμένες προτάσεις, κινητοποιήσεις και στοχεύσεις, που θα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίζουν από τώρα την κοινωνική ένδεια και όχι να παραπέμπουν τον φτωχό και τον άνεργο σε κάποιον άλλο "μετεκλογικό παράδεισο". Η ακύρωση του Μνημονίου είναι αναγκαία για τη συνολική διέξοδο από την κρίση, προϋποθέτει όμως κινηματική δράση, εκλογές και πολιτική ανατροπή. Αντιθέτως, η προώθηση μέτρων ανακούφισης των φτωχών και των ανέργων παρενοχλεί τη μνημονιακή διακυβέρνηση, αλλά δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε την ακύρωση του Μνημονίου τώρα. Ενόσω μάλιστα δημιουργούνται συνθήκες κοινωνικών αγώνων αντοχής και όχι ταχύτητας, οι άμεσες απαντήσεις στα συγκεκριμένα επείγοντα θα κρίνουν και την έκβαση του συνολικού αγώνα.
Η αντιμετώπιση εδώ και τώρα των προβλημάτων, ιδιαίτερα των φτωχότερων κοινωνικών ομάδων, κρατάει την κοινωνία μέσα στην πολιτική διαδικασία. Αποτρέπει τους μνημονιακούς σχεδιασμούς σύμφωνα με τους οποίους η περιαγωγή των φτωχότερων σε καθεστώς κοινωνικής απελπισίας τούς σπρώχνει στην πολιτική απόγνωση και από 'κει στην πολιτική περιθωριοποίηση. Η προστασία των κοινωνικά απόκληρων συνιστά, λοιπόν, προϋπόθεση για την αλλαγή ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτή είναι η διαχρονική δημοκρατική συνεισφορά της Αριστεράς, και ειδικότερα σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ.
http://www.avgi.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *