Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης του τριήμερου εορτασμού.
Στη μία το μεσημέρι κλείνουν οι πόρτες του Ιδρύματος και στις 15:30 ξεκινάει η καθιερωμένη φοιτητική πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.
Το ΚΚΕ καλεί για τις 5 το απόγευμα στη Σταδίου και τα Χαυτεία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί για τις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ η Λαϊκή Αντίσταση – ΑΑΣ στις 3 το μεσημέρι στη Σταδίου και Χρήστου Λαδά.
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σταδιακά από το μεσημέρι θα κλείσουν δρόμοι και για το λόγο αυτό η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν να κινηθούν στο κέντρο της Αθήνας για να αποφύγουν την ταλαιπωρία.
Τα έκτακτα μέτρα θα εφαρμοστούν στις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και κάθετες οδούς.
Αλλαγές σε δρομολόγια θα γίνουν και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Από τις 2:30 το μεσημέρι θα κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής, ενώ τροποποιήσεις δρομολογίων και στάσεων θα γίνουν και σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ.
Επί ποδός 7.000 αστυνομικοί
Η Αθήνα θα θυμίζει «φρούριο», με χιλιάδες αστυνομικούς να περιφρουρούν τις εκδηλώσεις, ενώ αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, καθώς και σε δημόσια κτίρια και οργανισμούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους.
Το μοντέλο αστυνόμευσης θα είναι το ίδιο με αυτό που εφαρμόστηκε στις απεργιακές συγκεντρώσεις της περασμένης Πέμπτης 12 Νοεμβρίου, όπως είχε τονίσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ομιλία του στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.
Όπως είχε αναφέρει ο Νίκος Τόσκας, αυτό σημαίνει «όχι συγκρουσιακή διάθεση» αλλά «πειθαρχημένη αντίληψη και όχι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Έτσι ώστε να περάσει η κοινωνία, ο ελληνικός λαός να διαδηλώσει χωρίς κανένα πρόβλημα και εμείς να κάνουμε την δουλειά μας, που σημαίνει να αποτρέψουμε βίαιες ενέργειες, σπασίματα, τραυματισμούς και βεβήλωση χώρων
Τα μηνύματα πολιτικών και κομμάτων
O αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας πρέπει να είναι αδιάλειπτος και αμείωτος, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει στο μήνυμά του:
Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία ούτως ή άλλως παραμένει πάντα επίκαιρη αλλά υπό τις τρέχουσες συνθήκες εκπέμπει νέους εθνικώς κρίσιμους συμβολισμούς, διδάσκει ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας πρέπει να είναι αδιάλειπτος και αμείωτος. Ιδίως υπό την σημερινή διεθνή συγκυρία, λόγω της οποίας οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο, εμφανείς και υποδόριοι, παίρνουν διαστάσεις άκρως διαβρωτικής υπονόμευσης της αξίας του και της ακώλυτης άσκησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του
Τη σημασία της ενεργητικής συμμετοχής της νεολαίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και να χαραχθεί ένα ανθρώπινο και ελπιδοφόρο μέλλον, υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Ταυτόχρονα, επισημαίνει την επικαιρότητα των αιτημάτων της εξέγερσης του Νοεμβρίου 1973, σήμερα, 42 χρόνια μετά.
Τα αιτήματα του ελληνικού λαού εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, μιλούσαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Τα αιτήματα αυτά παραμένουν επίκαιρα, ιδιαίτερα σήμερα στη δύσκολη για τη χώρα μας οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Η πραγμάτωσή τους απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αγώνα της νέας γενιάς για μόρφωση, πολιτισμό και εργασία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ίδια η δημοκρατία, αποτελούν σταθερά τη μόνη εγγύηση μιας πορείας προς την ανάπτυξη και την ευημερία
Ο κ. Φίλης καλεί τη νέα γενιά να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για μια μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική αναγέννηση και να «οδηγήσει τη χώρα σε πολυδιάστατη ανάπτυξη και ευημερία, για να πραγματώσουμε το όραμα μιας κοινωνίας της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
«Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο εναντίον της ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας το Νοέμβριο του 1973, αποτελεί ένα αιματηρό όσο και μεγαλειώδες μάθημα Ελευθερίας και Δημοκρατίας το οποίο εξακολουθεί να εμπνέει τους Έλληνες 42 χρόνια μετά. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σφράγισε ανεξίτηλα τη νεώτερη Ιστορία της χώρας μας», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Προσθέτει ότι «το κυρίαρχο σύνθημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” παραμένει διαχρονικά επίκαιρο και το ενωτικό πνεύμα της εξέγερσης αποτελεί φωτεινό φάρο και πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Είναι η έμπρακτη απόδειξη του αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη». Και συμπληρώνει:
Τιμώντας την 17η Νοεμβρίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λέμε “όχι” στο διχασμό της κοινωνίας που ορισμένοι ακραίοι κύκλοι επιχειρούν να επιβάλλουν και τασσόμαστε ενάντια σε λογικές ισοπέδωσης από ακροδεξιές φωνές που προσπαθούν να μειώνουν και να απαξιώσουν τις διεκδικήσεις του λαού μας, ο οποίος απέδειξε πριν από 42 χρόνια ότι, όταν είναι ενωμένος και θέλει να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του, μπορεί να κερδίσει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Εθνική Αξιοπρέπεια
«Τιμούμε στις 17 Νοέμβρη την εξέγερση της νέας γενιάς για Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία. Τιμούμε τους αγώνες για Ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Δεσμευόμαστε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για καλύτερη Παιδεία, περισσότερη Δημοκρατία, ουσιαστική ασφάλεια. Στις κρίσιμες αυτές ώρες ενώνουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον αυταρχισμό, τη μισαλλοδοξία και την τρομοκρατία», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Είπε επίσης ότι διεκδικούμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ουσιαστική αλληλεγγύη και σταθερή προσήλωση στις αρχές, τις αξίες και τις κατακτήσεις της Ευρώπης. Και υπογραμμίζει:
Επιμένουμε σε πολιτικές που οδηγούν πιο γρήγορα στην έξοδο από την κρίση, τη συνοχή της κοινωνίας, την τόνωση της απασχόλησης, τη στήριξη της νέας γενιάς
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τονίζει ότι ο αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική Δικαιοσύνη και αλληλεγγύη παραμένει πάντα επίκαιρος.
«Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα δεν λύνονται με τα παχιά λόγια, τα ψέματα και τις κάλπικες υποσχέσεις που έδωσε και εξακολουθεί να δίνει η σημερινή κυβέρνηση», συμπληρώνει η κ. Γεννηματά και τονίζει:
Απαιτείται άμεσα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια και μια νέα πατριωτική εθνική ενότητα, με συνεχή επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα απέναντι στις νέες απειλές για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας. Με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Είμαστε εδώ για να τους παροτρύνουμε να βγουν μπροστά να αγωνιστούν, να δώσουν τη μάχη για μια Ελλάδα Δημοκρατική, Ευρωπαϊκή, σύγχρονη. Μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες, η νεολαία πρέπει να δώσει το σύνθημα και οφείλουμε να την ακολουθήσουμε
«Το ΚΚΕ τιμά τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σαράντα δύο χρόνια μετά συνεχίζουμε, ώστε να μπει στο επίκεντρο της εργατικής λαϊκής πάλης ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και στην εξουσία τους, ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ηΛουΐζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις δηλώσεις της προσέθεσε ότι «για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου σπέρνουν το πόλεμο, ξεκληρίζουν τους λαούς, εντείνουν την εκμετάλλευση». Καταλήγοντας, τόνισε:
Ο λαός μας μπορεί να κάνει ακόμα ένα αγωνιστικό βήμα μετά την πετυχημένη απεργία στις 12 Νοέμβρη, συμμετέχοντας αγωνιστικά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, στη διαδήλωση και τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία είναι υπόλογη απέναντι στο λαό και τη νεολαία και για την ενεργή συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς επικίνδυνους σχεδιασμούς
«Η νεολαία πάλι μπροστά, με το εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου στους λαϊκούς αγώνες του σήμερα», αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα. «Το Πολυτεχνείο παραμένει επίκαιρο. 42 χρόνια η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει αδικαίωτη» τονίζει η Λαϊκή Ενότητα και καλεί τον ελληνικό λαό «να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση και μαζικότητα τον αντιμνημονιακό αγώνα του», «για την πραγματική κατοχύρωση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας». Και προσθέτει ότι...
...το κεφάλαιο σήμερα επιχειρεί να πάρει από το λαϊκό κίνημα την ιστορική ρεβάνς, καταργεί κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνει την δημοκρατία, τσαλακώνει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, διευρύνει τη φτώχεια τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί πάντα ορόσημο για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ. Και συμπληρώνει:
Οι μνήμες και τα μηνύματα της εξέγερσης προβάλλουν στο προσκήνιο επίκαιρα και μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη απέναντι στα φαινόμενα φασισμού και τρομοκρατίας από όπου και αν προέρχονται. Τώρα που τα φαντάσματα του τυφλού φανατισμού και της τρομοκρατίας παίρνουν πάλι σάρκα και οστά, η διαφύλαξη του δημοκρατικού κεκτημένου και ο ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στις νεοναζιστικές πρακτικές και στον ρατσισμό και την ξενοφοβία αποτελούν έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του Πολυτεχνείου στη δημοκρατική ιστορία της χώρας
Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δεν είναι μόνο επίκαιρο. Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι καθολικό και διαρκές και παραμένει τέτοιο έως ότου καμία κυβέρνηση να μην στερεί από κανέναν άνθρωπο, ούτε το ψωμί, ούτε την παιδεία, ούτε την ελευθερία του, σημειώνουν οιΟικολόγοι Πράσινοι.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου