Σύμμαχος στον «έντιμο συμβιβασμό» ή Πόντιος Πιλάτος ενώπιον του νέου εκβιασμού; Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί φθάνει σήμερα στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση να επενδύει στην πρώτη εκδοχή και τον «άξονα Σόιμπλε» να εργάζεται σκληρά υπέρ της δεύτερης.
Η χθεσινή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ εξ ονόματος της σκληρής φράξιας του Eurogroup και η ευθεία σύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την αξιολόγηση επανεβεβαιώνει την απειλή και τη νέα παγίδα που καλείται να υπερβεί η κυβέρνηση: Εάν δεν εφαρμοστούν τάχιστα, έως τις 15 Νοεμβρίου, τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο μέτρα δεν θα δοθεί το – έτοιμο προς εκταμίευση – πακέτο των 10 δις στις τράπεζες και θα παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα των καταθέσεων μετά την 1η Γενάρη του 2016.
Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας, η κυβέρνηση προσβλέπει στην επίσκεψη Μοσκοβισί για να κερδίσει, στα σημεία έστω, τουλάχιστον σε δύο μέτωπα: Να κλειδώσει την «πολιτική λύση» στα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς και να ανοίξει τον δρόμο για μια, μεταγενέστερη ίσως, δημοσιονομική χαλάρωση λόγω του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό.
Στο πρώτο, και επιτακτικό, ζητούμενο, εκείνο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι υποθήκες του ταξιδιού Ολάντ κρατούν ανοιχτές τις διόδους αισιοδοξίας σε Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε ευθέως υπέρ της πολιτικής λύσης και της επανεξέτασης των κριτηρίων για την πρώτη κατοικία, ενώ και η Κομισιόν την οποία εκπροσωπεί ο γάλλος επίτροπος Μοσκοβισί κρατά ήπια στάση στο θέμα.
Η θετική στάση της Γαλλίας, άλλωστε, στο ζήτημα των κόκκινων δανείων δεν οφείλεται μόνον στην... συμπάθεια Ολάντ προς Τσίπρα, καθώς πρόκειται για θέμα που αφορά βαθιά και την ίδια: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Wall Street Journal οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συνολικά, βαρύνονται αυτή τη στιγμή με «κακά δάνεια» ύψους 826 δις ευρώ. Εξ αυτών πρέπει να «ξεφορτωθούν άμεσα τα 400 δις, ενώ το μεγαλύτερο βάρος αίρουν η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα.
Με αυτά τα δεδομένα, δύσκολα τόσο ο Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δεν θα ταχθούν στο επόμενο Eurogroup υπέρ μιας λύσης που θα οδηγεί σε, σχετικά, ήπια και ομαλή διαχείριση της ευρωπαϊκής νάρκης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.
Στο έτερο μέτωπο επίσης, εκείνο του οικονομικού κόστους του προσφυγικού, ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν και πάλι εκείνος που πρώτος έδειξε «παράθυρο» διαφυγής: Εχει ταχθεί υπέρ της ενεργοποίησης της ρήτρας «έκακτων περιστάσεων», με βάση την οποία το κόστος που επωμίζεται κάθε χώρα για την διαχείριση του προσφυγικού μπορεί να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του ελλείμματός της – ήτοι, να αφήσει πειρθώρια χαλάρωσης της λιτότητας. Το ποιάς έκτασης μπορεί να είναι εν τέλει αυτά τα περιθώρια, ειδικά για την Ελλάδα, θα εξαρτηθεί τόσο από τον υπολογισμό αυτού καθ’ αυτού του κόστους όσο και από την «συμμόρφωση» της Αθήνας στις υπόλοιπες μνημονιακές δεσμεύσεις.
Και επ’ αυτών των δεσμεύσεων, ο Πιερ Μοσκοβισί έχει ήδη διαμηνύσει ότι η Κομισιόν αναμένει «ταχεία εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό σύστημα, την αναδιοργάνωση του κράτους και το άνοιγμα των αγορών.
Ολα αυτά θα τεθούν στις συναντήσεις που θα έχει ο γάλλος επίτροπος σήμερα το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Αύριο στην ατζέντα Μοσκοβισί βρίσκονται συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ενώ η επίσκεψή του θα κλείσει με συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου