Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ο οικολόγος υπουργός που κλείνει το μάτι στους καταπατητές


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
 
"[...] Θεωρώ ότι η Βουλή κατευθύνεται στη διάπραξη ενός εγκλήματος και δεν ξέρω κατά πόσον έχει συνειδητοποιηθεί τι ακριβώς καλείται να ψηφίσει. [...] Στην Ελλάδα, η καταπάτηση δημόσιας περιουσίας μαζί με τη φοροδιαφυγή, είναι οι δύο βασικοί τρόποι πλουτισμού και διαμόρφωσης της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας [...] Η ελάχιστη γραμμή άμυνας που θα μπορούσε κανείς να δώσει, είναι "Βάλτε προθεσμία όχι επ’ αόριστον, όχι μέχρι να γίνουν χάρτες", διότι δεν υπάρχουν χάρτες. Σας μοίρασα χθες -και κατατέθηκε στα Πρακτικά- έγγραφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο λέει ότι σε ελάχιστο τμήμα της χώρας υπάρχουν δασικοί χάρτες. Ποιον κοροϊδεύουμε, λοιπόν; Επιμένετε να περάσετε την τροπολογία; Τότε, βάλτε ότι σταματούν οι διώξεις για ένα χρόνο και η νέα Κυβέρνηση θα δει πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα. Όχι όμως επ’ αόριστον.
 
Εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία αυτό που έχουμε να πούμε σαν Συνασπισμός είναι το εξής: Καλούμε όλες τις οικολογικές οργανώσεις και όλους τους πολίτες που έχουν ευαισθησία και κατανοούν το θέμα του περιβάλλοντος να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την τροπολογία και τις συνέπειές της. Οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι εξυπηρετούνται και υπάρχει νόμιμο συμφέρον, η λύση που προτείνουμε είναι να μπει δεσμευτική ημερομηνία είτε για τη σύνταξη των χαρτών, γιατί μέχρι τότε θα έχουν φτιαχτεί οι χάρτες, είτε –αυτό θα ήταν το σωστότερο- σαν δεύτερη γραμμή άμυνας, η ισχύς της τροπολογίας να είναι ορισμένου χρόνου".
 
Σε ποιον ανήκουν οι παραπάνω φράσεις; Στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2007 εξαπέλυε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μύδρους κατά της τροπολογίας (Ευ. Μπασιάκου) της κυβέρνησης Καραμανλή για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις "ωσότου καταρτιστούν οι δασικοί χάρτες".
 
Χωρίς προηγούμενο
 
Για την ιστορία, η τροπολογία εκείνη, που είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ατζέντας έπειτα από παρέμβαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΔΕ) Γιώργου Σουφλιά αποσύρθηκε χωρίς να ποτέ να επανακατατεθεί. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πρόσφατο προηγούμενο υπουργού Περιβάλλοντος και δη προερχόμενου από το κίνημα των Οικολόγων Πρασίνων που να υπογράφει τροπολογία για την αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις.
 
Υπό το βάρος των αντιδράσεων που πρωτίστως προήλθαν από τους Οικολόγους Πρασίνους και την οικολογική οργάνωση WWF, ο υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης απέσυρε, χθες, βράδυ, την τροπολογία. Για να την καταθέσει όμως, εκ νέου, όπως ο ίδιος είπε, σε άλλο νομοσχέδιο, ενδεχομένως, την επόμενη εβδομάδα ώστε να συζητηθεί εκτενέστερα, μιας και χθες θα έπρεπε να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος.
 
"Ελπίζω να μην χάσει κανείς το σπίτι του λόγω αυτής της καθυστέρησης" σημείωσε χθες.
 
Ωστόσο, παραμένει έκθετος ο εκλεγμένος με λίστα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος τον Αύγουστο του 2011 (με αφορμή το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων) πρότεινε, ως εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων τη σύσταση κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων και την κατά προτεραιότητα κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε δάση-δασικές εκτάσεις (ανακοίνωση Οικ. Πρασίνων, 3/8/2011). Τότε δεν υπήρχε κίνδυνος να "χάσει κάποιος το σπίτι";  
 
Κλείνουν το μάτι στους καταπατητές
 
Όλα αυτά, όταν η νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Τσιρώνη και του υπουργού Εσωτερικών Π.Κουρουμπλή, είναι αντισυνταγματική, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, αλλά και σύμφωνα με τον...ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος.
 
"Καταπατούν ανοικτά την προστασία των δασικών εκτάσεων [...] που προστατεύονται άμεσα ή έμμεσα από το άρθρο 24 του Συντάγματος. [...] Με τις ρυθμίσεις αυτές μάλιστα καλλιεργούν προσδοκίες, ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, για πλήρη άρση της συνταγματικής προστασίας των δασικών εκτάσεων που αποτελούν το 25% της συνολικής έκτασης της χώρας" σημείωνε ο Γιάννης Τσιρώνης τον Αύγουστο του 2011.
 
Ταυτόχρονα, υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων με αποτέλεσμα να είναι αντισυνταγματική η παρέμβαση της κυβέρνησης σε αυτές.
 
Και μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος να υπερασπίζεται τις αυθαίρετες κατοικίες επικαλούμενος την ανυπαρξία δασικών χαρτών που δεν επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν τι είναι δάσος. Ωστόσο, η αναστολή αυτή των κατεδαφίσεων, εάν νομοθετηθεί, θα ισχύει επ’αόριστον, δεδομένου ότι έως σήμερα ούτε το 1% της χώρας δεν υπερβαίνει η κύρωση των δασικών χαρτών. Ειρήσθω εν παρόδω, το επιχείρημα της αδικίας της κατεδάφισης αυθαιρέτων όταν δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες επικαλούνταν το 2007 και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκος που είχε καταρτίσει ανάλογη τροπολογία.
 
Πάντως, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα, γίνονται αντιληπτά τα αίτια της κυβίστησης του κ. Τσιρώνη αλλά και της κυβέρνησης σχετικά με την μη κατεδάφιση αυτών.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *