γράφει ο Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι, περίπου δύο μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τα σενάρια για διεύρυνση και ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. βρίσκεται σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές.
Οι σχετικές συζητήσεις, είτε περί ενός μεγάλου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. είτε περί μιας οικουμενικής κυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων είχαν φουντώσει την προεκλογική περίοδο.
Απορρίφθηκαν όμως από τον Αλέξη Τσίπρα ως απόπειρα εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης με πολιτικές δυνάμεις που είχαν καταδικάσει οι πολίτες για τις πρακτικές τους.
Πάντως, ορισμένοι κύκλοι εντός κι εκτός της χώρας διατηρούν σε ισχύ αυτό το ενδεχόμενο, κρίνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 155 βουλευτών θα χρειαστεί «ενισχύσεις» λίαν συντόμως…
Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση που υποστήριζε προεκλογικά, για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.
«Η μόνη λύση»
«Εμείς προεκλογικά και μετεκλογικά ζητήσαμε να υπάρξει κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας και συναίνεσης όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. Αυτή πιστεύαμε και εξακολουθούμε να το πιστεύουμε πως είναι η μόνη λύση που μπορεί να βγάλει τη χώρα με σιγουριά και ασφάλεια από την κρίση και να αποτρέψει τους μεγάλους κινδύνους που δυστυχώς ακόμη διατρέχουμε», απάντησε η Φώφη Γεννηματά (εφημερίδα «Αγορά») σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να συμπράξει σε σχήμα μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι δεν θα γίνει το κόμμα της «κυβερνητικό δεκανίκι».
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ευκαιριακές συμμαχίες. Χρειάζεται ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων γύρω από ένα σχέδιο με προοδευτικό πρόσημο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη θέση αυτή, την οποία υπερασπίζεται τις τελευταίες ημέρες με ιδιαίτερη θέρμη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η μοναδική πιθανότητα για να αναλάβει μελλοντικά το ΠΑΣΟΚ κυβερνητικές ευθύνες είναι να κάνει το ίδιο και η Ν.Δ., εντασσόμενη σε κοινό σχήμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Το Ποτάμι πάντως απέκλεισε χθες μέσω του Σταύρου Θεοδωράκη οποιαδήποτε κυβερνητική του εμπλοκή, δηλώνοντας (liberal.gr) ότι «σε αυτή τη Βουλή θα είμαστε αντιπολίτευση».
Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ
Να σημειωθεί ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν συμμερίζονται όλοι την επίσημη γραμμή για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που έχει εμπνευστή τον τέως πρόεδρο του κόμματος και διατήρησε η Φώφη Γεννηματά και για λόγους εσωτερικών ισορροπιών.
Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ηγετικά στελέχη -π.χ. ο γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης- που προκρίνουν την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στα αντιπολιτευτικά έδρανα, θεωρώντας ότι τυχόν κυβερνητική ανάμειξη θα ναρκοθετήσει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ, παρά την κοινή θέση με το ΠΑΣΟΚ, θα συζητούσε με μεγαλύτερη ευκολία τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ένα κυβερνητικό σχήμα Αριστεράς-Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση σύναψης σαφούς και υλοποιήσιμης προγραμματικής συμφωνίας.
Εξάλλου, στην Πορτογαλία κινούνται ήδη προς μια τέτοια κατεύθυνση, ενώ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες έχουν τοποθετηθεί επ΄ αυτού, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν να επιθυμούν ως εταίρο σε πιθανό σχήμα και τη Ν.Δ....
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου