Κλιμάκωση των πιέσεων προς την κυβέρνηση για «κοινή φύλαξη των συνόρων» αναμένεται το επόμενο διάστημα, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να φέρεται έτοιμη ακόμη και να απειλήσει την Ελλάδα με «έξωση» από τη ζώνη Σένγκεν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ε.Ε.προειδοποιεί την Ελλάδα ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ανασταλεί η συμμετοχή της στη ζώνη Σένγκεν, η οποία και διασφαλίζει την ελεύθερη κίνηση των πολιτών, από τα μέσα Δεκεμβρίου «εάν δεν αλλάξει την αντίδρασή της στην προσφυγική κρίση, καθώς ο εκνευρισμός φουντώνει για την διστακτικότητα της Αθήνας να δεχτεί εξωτερική βοήθεια».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αρκετοί ευρωπαίοι υπουργοί και υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν την απειλή να διωχτεί εκτός η Ελλάδα για «σοβαρές ελλείψεις» στον έλεγχο των συνόρων, ως τον μόνο τρόπο που απομένει προκειμένου να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και να αποδεχτεί την προσφορά της ΕΕ να βοηθήσει.
«Η Κομισιόν αυτόν τον μήνα θα προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας ελέγχου συνόρων με την εξουσία να αναλάβει τα σύνορα, πιθανά ακόμα και ενάντια στη θέληση χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα», επισημαίνει το δημοσίευμα προσθέτοντας:
«Η σχετικά αδύναμη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας έχει κατακλυστεί από περισσότερους από 700.000 μετανάστες που διέσχισαν τα σύνορα φέτος.
Δεδομένης της δριμύτητας της κρίσης ευρωπαίοι αξιωματούχοι οργίστηκαν με την άρνηση της Αθήνας να καλέσει σε μια ειδική αποστολή την Frontex, την ευρωπαϊκήν υπηρεσία συνόρων, την απροθυμία να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και την αποτυχία να βελτιώσει το σύστημα καταγραφής των προσφύγων.
Οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ, που συναντώνται την Παρασκευή, θα καταστήσουν σαφές ότι περισσότερο δραστικά μέτρα θα εξεταστούν, αν η Ελλάδα αποτύχει να αναλάβει δράση πριν από σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τέσσερις υψηλόβαθμους ευρωπαίους διπλωμάτες.
Η προειδοποίηση «αναστολής συμμετοχής» έχει δοθεί επανηλειμένα στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων και με την επίσκεψη στην Αθήνα του Zαν Άσσελμπρον, υπουργού εξωτερικών του Λουξεμβρούργου, χώρας που έχει τώρα την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ».
Οι Financial Times σημειώνουν ακόμη ότι «η Αθήνα πρόσφατα απέρριψε την ανάπτυξη 400 στελεχών της Frontex για να ενισχύσουν άμεσα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, διαμαρτυρόμενη με επιστολή στην Κομισιόν, ότι οι εντολές τους ήταν «πολύ ευρείες» και υπερέβαιναν την καταγραφή.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα αποδεχτεί την πρόσκληση να επικαλεστούν ένα καθεστώς βοήθειας – τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ ― που θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στα νησιά και τις περιοχές των συνόρων…
…Η Ελλάδα έχει επίσης αρνηθεί να πάρει πολλές από τις 300 διαθέσιμες μηχανές eurodac για την λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και την καταγραφή προσφύγων στην ενιαία βάση δεδομένων της Ε.Ε., επικαλούμενη προβλήματα με τις συνδέσεις στο Internet και την εκπαίδευση του προσωπικού… Διπλωμάτες της Ε.Ε. διαμαρτύρονται ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της να οργανώσει τρεις πτήσεις για την επανεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη μέλη. Εν μέρει λόγω προβλημάτων εγγραφής στην Ελλάδα, μόλις 159 πρόσφυγες από τους 160.000 που έχει προβλεφθεί μετεγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη».
Κατά το ίδιο δημοσίευμα «οι ηγέτες των κρατών της ανατολικής Ευρώπης είναι οι πιο σκληροί επικριτές της Ελλάδας», ενώ «το Βερολίνο έως τώρα αντιστεκόταν στην προοπτική να ζητηθεί αναστολή συμμετοχής ή αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Αλλά στο παρασκήνιο, αυξάνεται η ανησυχία στην Αυστρία και στην Γερμανία, που έχουν σκεφτεί και οι δύο να στείλουν απεσταλμένους στην Ελλάδα για την στήριξη των προσπαθειών αντιμετώπισης του προσφυγικού, σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση των σχεδίων.
«Η κόκκινη γραμμή για τους Γερμανούς ήταν το γεγονός ότι δεν επετράπη στην Frontex να έρθει να τους βοηθήσει» είπε πρεσβευτής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Οι Γερμανοί είναι εξαγριωμένοι και για αυτό οι άνθρωποι μιλούν υπέρ του να φύγει η Ελλάδα…»
«Η Κομισιόν», καταλήγει το δημοσίευμα, «θα προχωρήσει σε μια προφορική ενημέρωση για την κατάσταση της Ελλάδας στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. την Παρασκευή, η οποία θα συνοδευτεί από μια γραπτή αξιολόγηση στην σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στα μέσα Δεκεμβρίου.
Αν υπάρχουν ακόμα σοβαρές ελλείψεις, η Αθήνα έχει λάβει προειδοποίηση ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. μπορεί να ζητήσουν από την Κομισιόν να αρχίσει τις διαδικασίες αναστολής συμμετοχής, οδηγώντας στην διενέργεια ελέγχου των συνόρων της Ελλάδας που μπορεί να κρατήσει ως και τρεις μήνες».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου