Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Έως και 17 χρόνια η αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης


Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιφέρει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη στη δημοσιότητα. Ενδεικτικά, σε ΙΚΑ και Δημόσιο, αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας από 6 μήνες έως και 17 χρόνια έως το 2018. Από το 2019 και μετά σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι τα 67 χρόνια, ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.
Πρόκειται για την εξειδίκευση των ελάχιστων ορίων που προβλέπονται στο νόμο ο οποίος πέρασε προ μηνός περίπου από τη Βουλή και καταργεί τις πρόωρες συντάξεις.
Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του.
Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί.
Ειδικότερα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θεσπίζεται ότι από 1/1/2022, για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος απαιτoύνται εναλλακτικά:
Α. Η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 40 ετών ασφάλισης ή
Β. Η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.
Επισημαίνεται ότι για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και η πραγματοποίηση 15 ετών ασφάλισης.
Τα ισχύοντα μέχρι την 18.8.2015 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά έως την 31/12/2021, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *