Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ανακαλείται ο Έλληνας πρέσβης στην Τσεχία

Στην Αθήνα ανακαλείται για διαβουλεύσεις ο Ελληνας πρέσβης στην Πράγα, Παναγιώτης Σαρρής, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, μετά τις ανοίκειες και προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, εις βάρος της χώρας μας.
Ο πρόεδρος Ζέμαν είχε δηλώσει στις 15 Δεκεμβρίου στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων πως «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ ανήσυχος για την υιοθέτηση του ευρώ από την Τσεχία, γιατί θα πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες της χώρας του τα ελληνικά χρέη. Ο Ζέμαν υποστήριξε ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της δεν οδήγησαν τελικά, μολονότι αυτό διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, δήλωσε ότι «η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος». Οι δηλώσεις Ζέμαν πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις της Αθήνας και σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Τσέχος πρέσβης για να δώσει εξηγήσεις.
Οι τόνοι της συζήτησης ήταν έντονοι και στην Αθήνα δεν κρύβουν την οργή τους για την αχαριστία της Τσεχίας, που είχε στο παρελθόν τη χωρίς όρους υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωατλαντική της ολοκλήρωση, ενώ τώρα, σε μια κρίσιμη στιγμή, η Πράγα επέδειξε πλήρη έλλειψη αλληλεγγύης απέναντι στην Αθήνα.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *