Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Εωλοι Αίολοι


Νουνεχείς αναλυτές αρέσκονται, πλησιάζοντας η Πρωτοχρονιά, να εκπονούν ανασκοπήσεις, καθότι λιγότερο επώδυνες από τις ανασκολοπίσεις, αν και τα (σ)έξι μνημονιακά έτη οι δυο έννοιες τείνουν να ταυτιστούν. Αρχίζω να πιστεύω πως η κατάντια της εθνοσωτηρίου πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται σε μια θεμελιώδη παρεξήγηση, για την οποία δεν κρύβω ότι αισθάνομαι μικρές ενοχές. Εξηγούμαι. Στη βιασύνη τους να τ' αλλάξουν όλα στη χώρα, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου τοποθέτησαν τον πήχη πολύ ψηλά, τόσο ώστε ν' αγγίξει τα μετέωρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Παρά τις τρομακτικές μεταβολές που επιφέρει στο κλίμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι μετεωρολογικές συνθήκες παραμένουν η πιο στέρεη βεβαιότητα από την πρώιμη αρχαιότητα έως σήμερα. Κι εκεί ακριβώς στόχευσαν οι φωστήρες της Αριστεράς· στα δύσκολα.
Επαληθεύει τον ισχυρισμό μου το άρθρο του Γιάνη στη σαββατιάτικη «Εφ.Συν.», όπου φαντασιώνεται διαρκώς την πρωθύστερη «ελληνική άνοιξη» στην καρδιά του Γενάρη και του Κουτσοφλέβαρου, για την οποία επαίρεται σαν γύφτικο σκεπάρνι, υποδυόμενος μάλιστα τον δημιουργό της. Η σκέψη ήταν απλή και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποδώσει. Πώς είναι δυνατόν, άραγε, να ανατραπούν άρδην οι καιροί, εξακολουθώντας να υπακούουν στους προαιώνιους και γι' αυτό συντηρητικούς νόμους της μετεωρολογίας, αναρωτήθηκαν ευθύς εξαρχής οι ένοικοι του Μαξίμου. Οι αρχαίοι ημών σέβονταν την μήνιν του Αίολου και τις εκρήξεις του Ποσειδώνα και εξευμένιζαν ενίοτε την οργή τους με πολυδάπανες σπονδές, ακόμα και με ανθρωποθυσίες.
Φαλαγγίτες της επανάστασης τούτοι 'δώ δεν εννοούσαν να νερώσουν το κρασί τους. Κατάφεραν δεινό πλήγμα στο μαχαίρι με τη γροθιά τους και κατόπιν έπιασαν τον ταύρο απ' τα κέρατα. Σάστισε το ζώο, αφηνίασε, παρασέρνοντάς τους στο κοντινότερο υαλοπωλείο. Περιδινιζόμενοι οι άρτι κυβερνώντες γύρω απ' το κεφάλι του θηρίου έκαναν τα ράφια γης Μαδιάμ. Με παρόμοια επιτυχία αναμετρήθηκαν και με τα μετέωρα. Το ετεροχρονισμένο, γλυκύτατο έαρ μες στο καταχείμωνο, ακολούθησε ένα θλιμμένο φθινόπωρο και μεσούντος του Ιουλίου ο υδράργυρος αποτρελάθηκε κι αντί για καύσωνα, φιλοδώρησε την Ψωραλέξαινα με πολικές θερμοκρασίες οι οποίες διαρκούν.
Η μάχη της συγκυβέρνησης με το κατεστημένο δεν ορρωδεί προ ουδενός. Επειτα από την άρνησή του να νομιμοποιήσει την κτηνοβασία, ο καημένος ο Καμμένος ονειρεύεται την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα στρατόπεδα με την απρόσκοπτη παρουσία του ωραίου φύλου. «Η στράτευση των γυναικών είναι συνυφασμένη με τις διεθνείς παραδόσεις της Αριστεράς και τους απελευθερωτικούς της αγώνες» επιχειρηματολόγησε ως άλλος Τσε, αφήνοντας σύξυλο το συνεταιράκι του, που βάφτισε Ερνέστο τον δεύτερο γιο του προς τιμήν του Αργεντινού επαναστάτη. Για το όνομα του τρίτου δεν θα πολυσκοτιστεί: θα τον βγάλει Πάνο και θα τον στείλει σε στρατιωτικό νηπιαγωγείο.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *