Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ο πόλεμος των 15 ημερών μεταξύ Μεϊμαράκη - Μητσοτάκη



Mε «κλειδί» τους ψηφοφόρους του Απόστολου Τζιτζικώστα και με παράλληλα «συναισθηματικά» και ιδεολογικά διλήμματα, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνουν στην τελική ευθείας της, μακράς και τραυματικής, μάχης για την προεδρία της ΝΔ.
Η τακτική των δύο υποψηφίων από σήμερα κι έως τον δεύτερο εκλογικό γύρο της 10ης Ιανουαρίου θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: Αφ’ ενός στην προσέλκυση του 20% των ψηφοφόρων του Απόστολου Τζιτζικώστα και αφ’ ετέρου στην προβολή των ταξικών και ιδεολογικών στοιχείων που ανακύπτουν μετά την σαφή στροφή του κόμματος προς το κέντρο που έδειξε ο πρώτος γύρος.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Στο πλαίσιο αυτό ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ως καθαρή στόχευση την διαφύλαξη του «αέρα» του πρώτου – όπερ, την αποφυγή κάθε ρίσκου που θα μπορούσε να σημάνει λάθη και απώλειες -, την προάσπιση της συμπαγούς καραμανλικής στήριξης και την, παράλληλη, διεύρυνσή της με όσα στελέχη και μέλη του κόμματος ομνύουν μεν στο περίφημο «καραμανλικό DNA» της παράταξης αλλά στήριξαν Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο της εκλογής.
Το τελευταίο αυτό σκέλος του εγχειρήματος δεν είναι και το πιο εύκολο, λόγω της σκληρής πόλωσης που υπήρξε στον πρώτο γύρο ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ίδιος ο Απόστολος Τζτιτζικώστας δεν δείχνει πρόθεση να τοποθετηθεί δημοσίως, αρκετά όμως από τα στελέχη και τους βουλευτές που τον ακολούθησαν διαμηνύουν ήδη πως δεν προτίθενται να μεταπηδήσουν στο στρατόπεδο του άσπονδου αντιπάλου.
Ως αντίβαρο, ωστόσο, σ’ αυτές τις επιλογές ενεργοποιούνται ήδη τα ισχυρά ερείσματα που διαθέτει ο Κώστας Καραμανλής στη βόρειο Ελλάδα, όπου βρίσκονται και τα προπύργια Τζιτζικώστα. Πρωτοστάτης, δε, σε αυτή την εκστρατεία υπέρ Μεϊμαράκη στο «βόρειο μέτωπο» εμφανίζεται ήδη ο Αχιλλέας Καραμανλής.
Στο έτερο σκέλος της μάχης, το ιδεολογικό και ταξικό όπως ήδη το χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του, ο Βαγτγέλης Μεϊμαράκης ποντάρει στην ανάδειξη της «λαϊκής» ψήφου έναντι της προτίμησης της «αστικής ελίτ» στον αντίπαλό του. Εξ ου και το επιτελείο του προβάλει ήδη το γεγονός ότι στον πρώτο γύρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πήρε την πρωτιά στις λαϊκές συνοικίες και την περιφέρεια, ενώ αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριάρχησε στα εύπορα προάστια της Αττικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κόντρα σε ένα αρκούντως συμπαγές καραμανλικό μπλοκ και στους κινδύνους που θα συνεπαγόταν μια ανοιχτή σύμπλευση με την – ηττημένη – ομάδα Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί ισορροπία ασφαλείας ποντάροντας σταθερά στη σύγκρουση του «νέου» με το «παλιό» και επενδύοντας στο καθαρό ιδεολογικό στίγμα.
Αντίπαλός του παραμένει το όνομά του, το οποίο σταθερά θα αναδεικνύει ο Βαγγέλης ΜεΪμαράκης, την ώρα που ο ίδιος θα επιχειρεί να διεμβολίσει το καραμανλικό στρατόπεδο επιμένον τας πως ήρθε η ώρα να μπει τέλος στις «βαρονίες» και τις «φατρίες».
Η στήριξη του Αδωνι Γεωγιάδη φαίνεται να του δίνει μια σημαντική, πρόσθετη ώθηση με δεδομένη την πίστη που δείχνουν οι ψηφοφόροι του στον τέταρτο του πρώτου γύρου, ωστόσο ο Κυριάκος Μητοστάκης δεν θέλει και δεν θα επιδιώξει την πλήρη ταύτιση με το μπλοκ Σαμαρά και την υπερδεξιά ατζέντα του.
Στα όπλα του συγκαταλέγει και το, επίσης καθαρό, μέτωπο προς τον Αλέξη Τσίπρα, έναντι του οποίου ανεβάζει συνεχώς τους τόνους και τονίζει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να τον νικήσει: «Το βιβλίο του λαϊκισμού στη χώρα μας κλείνει και το τελευταίο κεφάλαιό του είναι ο κ. Τσίπρας», είπε ξανά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συνεργάτες του δεν παραλείπουν να υπενθυμίζουν τα σενάρια για ανοιχτούς διαύλους μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Μεγάρου Μαξίμου.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *