Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση


Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου παρουσίασαν παρουσίασαν στους πρυτάνεις το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πανεπιστημιακών αρχών, δικαίωμα που τους είχε αφαιρεθεί με νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και την επαναφορά των «αιώνιων φοιτητών» στα μητρώα των ανώτατων ιδρυμάτων, θα εξαιρούνται ωστόσο από τις οικονομικές παροχές. Επίσης το νέο νομοσχέδιο επαναφέρει και το πανεπιστημιακό άσυλο.
Οι πρυτάνεις θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο στις αρχές του νέου έτους και εν συνεχεία θα γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους για το νέο νομοσχέδιο στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία που γίνεται υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου.
Με βάση το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, οι φοιτητές θα συμμετέχουν και πάλι στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών. Δικαίωμα ψήφου αυτή τη φορά δεν θα έχουν μόνο οι εκπρόσωποί τους αλλά όλοι, ενώ η ψήφος τους θα προσμετράται με συντελεστή 0,2 (το ένα πέμπτο που έχει η βαρύτητα της ψήφου των μελών ΔΕΠ) και θα συναρτάται με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Η ψηφοφορία θα γίνεται με κάλπη και σε περίπτωση που διακοπεί δύο φορές τότε θα επαναλαμβάνεται ηλεκτρονικά. Ως προς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας, αυτό θα αναγνωρίζεται πλέον μόνο στους καθηγητές πρώτης βαθμίδας του οικείου ιδρύματος.
Για τις πρυτανικές εκλογές, προβλέπεται ακόμη, πως θα πραγματοποιηθούν πενήντα ημέρες μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, εκτός από τα πανεπιστήμια όπου έγιναν εκλογές με βάση τις πρόσφατα ψηφισμένες τροπολογίες. Επίσης, τα Συμβούλια Ιδρύματος, θεσμός που είχε εισαχθεί πριν από τρία χρόνια, αποκτούν μόνο γνωμοδοτική λειτουργία.
Για το θέμα των «αιωνίων», οι φοιτητές που είχαν διαγραφεί με τον προηγούμενο νόμο ως επί μακρόν ανενεργοί, και οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 150.000, θα μπορούν να επανεγγραφούν στις σχολές τους με αίτηση, ενώ θα διατηρούν την ιδιότητά τους, αυτή του φοιτητή, έως την απονομή του τίτλου σπουδών.
Ουσιαστικά καταργείται το ανώτατο όριο των ν+2 ετών για τις σπουδές. Ωστόσο όσοι ξεπερνούν τα ν+2 έτη σουδών θα χάνουν το δικαίωμα της παροχής σίτισης, στέγασης αλλά και των εκπτώσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντίθετα δίνεται το δικαίωμα στους φοιτητές να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα επιθυμούν, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι συνεχόμενα ή όχι. Κατά την περίοδο της διακοπής θα χάνεται η φοιτητική ιδιότητα.
Τέλος με το νέο νομοσχέδιο επανέρχεται ολοκληρωτικά και το πανεπιστημιακό άσυλο, ως προς τη διατύπωση, το οποίο θα έχει την ίδια ισχύ με εκείνη που καταργήθηκε από το νόμο Διαμαντοπούλου.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *