Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Από το ουάου στο αχ..!!


γράφει η Λίλα Μήτσουρα

Μερικά φωνήεντα συνδυασμένα, ένα επιφώνημα, που ειπώθηκε στην αρχή τούτης της χρονιάς, ένας ψίθυρος, έδωσε φωνή στην χρόνια συγκρατημένη αγανάκτηση πολλών για τα όσα ανεχτήκαμε. Και ο ψίθυρος εκείνος μεταφράστηκε από μας σε μία ...χμ.... ας πούμε ευχή ,εντάξει?

ΟΥΑΟΥ!!

Τόση απλή λεξούλα και όμως μας έδωσε μερικούς πόντους ,σαν να ψήλωσε η ψυχή μας λίγο. Σαν να ίσιωσε η πλάτη ,σαν να πήραμε θάρρος βρε παιδί μου. Κάποιοι βέβαια, κράτησαν καλά ,σφιχτά την ταμπέλα του καλού ευρωπαίου και είπαν ότι ήταν αγενές και ότι δεν μιλούν έτσι στους θεσμούς.
Ε λοιπόν εγώ το φχαριστήθηκα, αχ πόσο το φχαριστήθηκα να ξέρες.....

Με ένα αναπτερωμένο λοιπόν ηθικό ξεκινήσαμε την χρονιά έτοιμοι να τα βάλουμε με τους λύκους της Ευρώπης ξέροντας ότι θα ματώσουμε. Αλλά θες η ελπίδα, θες το όνειρο, θες η τρέλα μας, νιώθαμε δυνατοί.

Κορδωθήκαμε λοιπόν και συννεφάκι το συννεφάκι φτάσαμε στα ουράνια.Και από κει πέσαμε και τσακιστήκαμε. Γιατί μπορεί να αντέχεις τις κακουχίες και τα ζόρια έχοντας σαν εικόνα μπροστά σου την αξιοπρέπεια την εθνική περηφάνια, την λευτεριά ,αλλά δεν αντέχεις να ξεφτιλίζεσαι σαν λαός και να σύρεσαι στα ευρωπαϊκά παζάρια ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Εσύ που ονειρευόσουν να τους μάθεις πώς αντιστέκονται οι Έλληνες.

Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Διαπραγματεύσεις ωρών και η εμφάνιση ενός έρπη που μας έβγαλε στην επιφάνεια όλη την συμπόνια που κρύβαμε για το καημένο το παλικάρι που βασανίζεται για μας ξεχνώντας τις δικές μας ζωές και τις χαμένες ζωές όσων δεν άντεξαν. Οι ενοχές για το τι τραβάει αυτό το έρμο το παλικάρι έστειλε στα αζήτητα ότι ονειρευτήκαμε.

Η κούραση και το άγχος αυτού του παιδιού με τον έρπη ήταν πιο σημαντικά από την ψυχική ανάταση της πατρίδας. Ήταν πιο σημαντικά από την λευτεριά. Η 17ωρη διαπραγμάτευση και το κουρασμένο βλέμμα του εθνικού μαχητή, ήταν πιο σημαντικά από τη ζωή των παιδιών μας.

Το καημένο το παλικάρι τι τραβά για μας. Ενοχές που βγήκαν να αλυσοδέσουν το όνειρο. Πρέπει να στηρίξουμε αυτό το παιδί που παλεύει για μας. Ξέρεις τι πειθώ έχει ένας έρπης? Και ήρθε και το δημοψήφισμα να μας βγάλει στους δρόμους. Να πάρουμε λίγη δύναμη .Δίπλα του και μεις στις πολύωρες διαπραγματεύσεις να του σκουπίζουμε τον ιδρώτα και να του συμπαραστεκόμαστε. Σαν παιδί άρρωστο που μαζί του ξενυχτάμε και μεις.

Το σκίσιμο των μνημονίων έγινε ένα νέο τρισχειρότερο μνημόνιο, αλλά αυτό μας αρέσει γιατί το φέρε το παλικάρι μας ο αγωνιστής μας ,ο αριστερός ντε, αυτός που είχε πάει να αφήσει και μερικά λουλούδια στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για να τιμήσει τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς. Αυτός ο αριστερός έφερε τον τρίτο μνημόνιο.

Άλλος πρόδωσε με φιλί και άλλος προδίδει με λουλούδια. Ότι μπορεί ο καθένας κάνει.
Βαφτίζει το όχι ,ναι και πάει και υπογράφει την πλήρη υποταγή. Αλλά είναι και αυτός και ο έρπης βρε παιδί μου που μας μπερδεύει άλλο να κάνει πια? Πάλεψε προσπάθησε αλλά αυτοί είναι θηρία. Στο είπα και νωρίτερα ξέρεις πόση πειθώ έχει ένας έρπης?

Η πρώτη φορά αριστερά έγινε καραμέλα στο στόμα απερίσκεπτων. Στήριξαν το αριστερό χέρι του φονιά γιατί σκοτώνει καλύτερα από το δεξί. Και ο αγώνας του ηγέρπη βαραίνει περισσότερο από την καλή ζωή ενός λαού. Οι δεκαεπτά ώρες της διαπραγμάτευσης έγιναν σύνθημα. Πόσο μωροί είμαστε άραγε? Πόσο αλαζόνες  είμαστε που αρνιόμαστε να δεχτούμε ότι κάναμε λάθος επιλογή, Οτι την πατήσαμε κανονικά...

Ο εγωισμός πάνω από τις ιδέες.
Πέστο άρνηση πραγματικότητας αν θες, το λέω ηλιθιότητα εγώ.
Και ενώ η χρονιά ξεκίνησε με μία εκλογική νίκη ενός απωθημένου, με ένα επιφώνημα σαν ψίθυρος που ήταν σαν να βγήκε από το δικό μας στόμα, τελειώνει με το απωθημένο να έχει δέσει πισθάγκωνα την ελπίδα. Και το όνειρο έγινε εφιάλτης. Και ο σωτήρας έγινε δήμιος.

Γίναμε από δυο χωριά χωριάτες, χωριστήκαμε στους μεν και στους δεν, βγάλαμε και τα σπαθιά και σφαζόμαστε μεταξύ μας. Διαίρει και βασίλευε.....

Και αφού ξεπουλήσαμε όλη την περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί ήρθε η σειρά μας να ξεπουληθούμε περιμένοντας την νέα χρονιά. Ρακένδυτοι σκλάβοι με σκυφτά κεφάλια  και αλυσοδεμένοι χειροπόδαρα και δίχως καμία ελπίδα βλέπουμε τη ζωή να μας προσπερνάει βγάζοντας την γλώσσα της κοροϊδευτικά .Εμείς κάναμε την επιλογή .Και επιλέξαμε την καλή υγεία του ηγέρπη από τη δική μας.


Με τις υγείες του λοιπόν.....

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *