Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Επαύθη «μετ’ επαίνων» ο Γ. Λούκος


Το χρονικό της προαναγγελθείσας αποπομπής του Γιώργου Λούκου από τη θέση του προέδρου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε. ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, με την ανακοίνωση που έστειλε το υπουργείο Πολιτισμού. Ηταν μια διαδικασία που πήρε πολύ χρόνο, ενέπλεξε πολλούς, εξέθεσε πολλούς.
Χρονικό όμως είχε και η χθεσινή ημέρα, αφού για τις 11 το πρωί είχε καλέσει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνάντηση στο υπουργείο μια επιτροπή από τους καλλιτέχνες που πήραν την πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών υπέρ της παραμονής του Γιώργου Λούκου στη θέση του. Το ραντεβού ξεκίνησε στις 11.10 χθες το πρωί και παρόντες ήταν οι Νίκος Καραθάνος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Ολια Λαζαρίδου, Λάκης Λαζόπουλος και Μάγια Λυμπεροπούλου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μεταξύ 2 και 2.30 μ.μ., ωστόσο είχε ήδη φτάσει στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των δημοσιογράφων, με ώρα αποστολής 1.58 μ.μ., η ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Το πόρισμα του ΓΛΚ, που διαπίστωσε ζημία ύψους 2.735.762,54 ευρώ, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση από το ΣΔΟΕ.
Μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τεσσάρων προσώπων, ένα εκ των οποίων είναι ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ, κ. Γιώργος Λούκος. Η δίωξη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.
Παραλλήλως, η υπόθεση διερευνάται και από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό, ώστε να προβεί στις αναγκαίες διοικητικές ενέργειες λόγω αρμοδιότητας. Συνεπώς, δεδομένης της δικαστικής εκκρεμότητας σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης και ανεξαρτήτως κινήτρων και επιμερισμού ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων, θέματα επί των οποίων το ΥΠΠΟΑ δεν έχει καμία αρμοδιότητα, όπως και ανεξάρτητα από τη βαθιά εκτίμηση που ο υπουργός τρέφει για το έργο και την προσφορά του κ. Γιώργου Λούκου, ο πρόεδρος της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. δεν είναι δυνατό να παραμείνει επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού όσο εκκρεμεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής του».
Κι όλα αυτά ενώ στη διάρκεια της συνάντησης με τους καλλιτέχνες «συζητούσαμε όλοι ειλικρινά και έντιμα για το τι μπορεί να γίνει, συμφωνώντας ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί. Βγαίνοντας από τη συνάντηση, μας ενημέρωσαν ότι είχε ήδη εκδοθεί ανακοίνωση».
Αργά χθες το βράδυ, έφτασε από την επιτροπή των καλλιτεχνών μια επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού που έλεγε τα εξής: «Μείναμε άναυδοι από την πληροφορία ότι, ενώ εμείς συζητούσαμε μαζί σας, είχε ήδη σταλεί ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του υπουργείου για την αποπομπή του κ. Λούκου. Επειδή φαίνεται ότι μάλλον ζούμε κατασκότεινους καιρούς, έχει τεράστια σημασία για μας να γνωρίζουμε εάν η συνάντησή μας σήμερα ήταν ειλικρινής, απροκάλυπτη και αθώα, με πραγματική την αναζήτηση συνθετικής λύσης ή ότι απλώς “εχρησιμοποιήθημεν”. (...) Κάτι δεν καταλαβαίνουμε; Μας τιμάτε καθόλου εμάς, κύριε υπουργέ; Θα μας τιμήσετε με μιαν ουσιαστική απάντηση;», κατέληγε η επιστολή των καλλιτεχνών προς τον κ. Αρ. Μπαλτά.
Η ανακοίνωση ήταν το πρώτο δεδομένο. Ομως υπήρχαν απορίες για την περαιτέρω διαδικασία της διαχείρισης του θέματος από την πλευρά του υπουργείου. Πρώτο ερώτημα: η διαδικασία είναι παύση και δημοσίευσή της στο ΦΕΚ ή θα αναμένει το υπουργείο την παραίτηση του Γ. Λούκου; «Οχι, παύση και δημοσίευση στο ΦΕΚ», ήταν η σαφής και άμεση απάντηση από το γραφείο Τύπου του υπουργείου. Και στην πορεία; Πόσο σύντομα θα ανακοινωθεί ο διάδοχός του ώστε να πραγματοποιηθεί ευπρεπώς το φεστιβάλ το 2016; «Το υπουργείο προχωράει κανονικά στο επόμενο βήμα που είναι η διερεύνηση της διάδοχης κατάστασης. Πρέπει να επιλέξουμε την καλύτερη δυνατή λύση, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τους χρονικούς περιορισμούς. Είναι μια πολύ σοβαρή επιλογή και ο υπουργός θα ήθελε να είναι μια εξίσου σημαντική προσωπικότητα», είναι η απάντηση από το γραφείο Τύπου, και χωρίς να δεσμεύονται, όπως είναι φυσικό, λένε ότι ίσως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να έχει ανακοινωθεί το επόμενο σχήμα. «Μακάρι να γίνει και μέχρι αύριο», προσθέτουν.
Εν τω μεταξύ, διασταυρωμένη από πολλές πηγές (ανάμεσά τους και πηγές του υπουργείου) είναι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γιώργου Λούκου, μάλλον το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ακολούθησαν δημόσιες διαβεβαιώσεις κύκλων προσκείμενων στον Αλέξη Τσίπρα ότι «το θέμα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και δεν τίθεται θέμα αποπομπής του», αλλά και δημοσιεύματα που έλεγαν ότι «το θέμα είναι στα χέρια του Τσίπρα». Ολα αυτά μάλλον ανατράπηκαν χθες το μεσημέρι. Μια κατάσταση γεμάτη ανακολουθίες ή, όπως σχολιάζεται, ένα «υπουργείο έρμαιο των διαρροών».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *