Ίσως το κρισιμότερο 15θημερο της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτό που ξεκινάει αύριο.
Η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή ψήφιση του «παράλληλου προγράμματος» στον τομέα της υγείας έχει μπροστά της τρία κρίσιμα τεστ.Αγροτικό, διαπραγμάτευση και «συνοριακό» θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα μέχρι τις 6 Μαρτίου.
Το Μαξίμου πιστεύει ότι αν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει και τα τρία τεστ με επιτυχία τότε τα σενάρια των προηγούμενων εβδομάδων που έφταναν μέχρι και σε εκλογές θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και η κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα ισχυροποιημένη τόσο σε πολιτικό-οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Αρχή γίνεται αύριο με το πολυαναμενόμενο ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να καταθέσει συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις στους εκπροσώπους των αγροτών και να τους ζητήσει να αποσύρουν τα μπλόκα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει στους αγρότες ότι το αίτημά τους για διάλογο από μηδενική βάση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς είναι πιθανόν ακόμα και να «τορπιλίσει» τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει πρόταση που να περιορίζει το ποσοστό αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στο 10% για το 2017 και θα προβλέπει σταδιακή αύξηση στο 15% μέχρι το 2019. Η κυβερνητική πρόταση θα συνδέει επίσης τις εισφορές με τις παροχές κάτι που θα δίνει το δικαίωμα επιλογής στους αγρότες καθώς όποιος θέλει να διατηρηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα εισφορών να μπορεί να το κάνει, γνωρίζοντας όμως ότι θα λάβει αντίστοιχα και χαμηλότερη σύνταξη.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα θα καλύψει τα αιτήματα των περισσότερων αγροτών και ποντάρουν στο γεγονός ότι οι συνδικαλιστές είναι αυτή τη στιγμή διασπασμένοι.
Η διαπραγμάτευση
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ασχολείται και με τη διαπραγμάτευση καθώς αύριο φτάνουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να φτάσουν στην πρωτεύουσα και οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών.
Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει το αργότερο μέχρι το Πάσχα ενώ στο τραπέζι υπάρχει και το χαρτί της ρητής διαβεβαίωσης που έλαβε ο πρωθυπουργός από τους Μέρκελ και Ολάντ για ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί άμεσα.
Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, επικρατεί προβληματισμός για τη στάση του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν , με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να στέλνει, μέσω συνέντευξής του σε κυριακάτικη εφημερίδα, μήνυμα στο Ταμείο καλώντας το να καταλάβει, όπως λέει, ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα. «Η βάση της συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού ενώ οι συντάξεις και το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής «είναι η κόκκινη γραμμή μας», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.
Παιχνίδια με τα σύνορα
Τρίτος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι οι εξελίξεις με το συνοριακό καθώς μπορεί η ελληνική πλευρά να εξασφάλισε ρητή δέσμευση για διατήρηση του status quo μέχρι της 6 Μαρτίου όταν και θα διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος όμως μέχρι τότε πρέπει να γίνουν πολλά προκειμένου να μην βρεθεί η Αθήνα με την πλάτη στον τοίχο.
Αρχικά, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία λειτουργίας των hot spots ενώ στην κυβέρνηση σκέφτονται να αναλάβουν και πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλίσουν την οριστική απομόνωση σχεδίων που θέλουν το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι μπορεί η Αθήνα να βρίσκεται αυτή τη φορά με το μέρος των «δυνατών», όμως οι ισορροπίες είναι λεπτές και εύκολα η χώρα μπορεί να βρεθεί ξανά υπόλογη για κακή διαχείριση του προσφυγικού.
Καμία περίπτωση ανασχηματισμού
Τέλος, στο Μαξίμου σημειώνουν ότι ίσως και σήμερα ξεκαθαρίσει το ζήτημα που προέκυψε με την παραίτηση Σγουρίδη με πιθανότερο το σενάριο αντικατάστασής του από άλλο στέλεχος των ΑΝΕΛ ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση ανασχηματισμού αυτή τη στιγμή. Πάντως, δεν πρέπει να αποκλείεται η αντικατάσταση Σγουρίδη να δημιουργήσει «καραμπόλες» σε υπουργεία ή να θεωρηθεί ευκαιρία για μικρές παρεμβάσεις στο υπουργικό σχήμα.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου