Η κυβέρνηση χτίζει το καινούργιο υπηρετώντας το παλιό και μάλιστα με το καλύτερο τρόπο
Στα πρότυπα του «παλαιού και καλού» Ελληνικού Δημοσίου η Δημόσια Τηλεόραση απέκτησε άλλον προϊστάμενο για τις διαφημίσεις και άλλον για τις… αμοιβαίες διαφημίσεις – Άλλον για τις προμήθειες και άλλον για τις… προμήθειες παγίων και ανταλλακτικών
Κατ`εικόνα και καθ`ομοίωσιν του Ελληνικού Δημοσίου χτίζει η κυβέρνηση τη νέα ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας όλες τις παθογένειες του παρελθόντος.
Eνδεικτικός του τεράστιου μεγέθους της νέας δημόσιας τηλεόρασης είναι και ο αριθμός των προϊσταμένων που ανακοινώθηκαν το βράδυ από τη Διοίκηση της Εταιρείας, προκειμένου να ολοκληρώσουν το οργανόγραμμα κάτω από τις Γενικές Διευθύνσεις. Πολλές φορές με… ευφάνταστους τίτλους, 49 στελέχη τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης.
Προφανώς, όπως συμβαίνει γενικότερα στο Δημόσιο, δημιουργούνται ανάγκες για να δοθούν τίτλοι, καρέκλες και επιπλέον αμοιβές.
Συγκεκριμένα:
Η Γενική Διεύθυνση Νέων Μέσων απέκτησε τέσσερις προϊσταμένους: Πρωτότυπου Περιεχομένου, Ψηφιακών Εκδόσεων, Ροής Επικαιρότητας και Δημιουργικού Σχεδιασμού. Δηλαδή, άλλος προϊστάμενος θα παρακολουθεί το ΑΠΕ και τους ρεπόρτερ, άλλος θα ζητά από τους ρεπόρτερ αποκλειστικά θέματα, άλλος θα έχει τον σχεδιασμό και άλλος τις ψηφιακές εκδόσεις!
Η Γενική Διεύθυνση Προγράμματος στελεχώθηκε με έξι προϊσταμένους: Προβολής, Γλωσσικής Υποστήριξης, Σύνθεσης και Ροής Προγράμματος, Ξένου Προγράμματος, Ελληνικού Προγράμματος και Τμήματος Εσωτερικής Παραγωγής. Με τρεις προϊσταμένους για το ελληνικό, το ξένο πρόγραμμα και τις εσωτερικές παραγωγές, μάλλον φαντάζει λογική και η επιλογή προϊσταμένου σύνθεσης και ροής προγράμματος.
Δύο ακόμη προϊστάμενοι, Επικοινωνίας και Εμπορικού Τμήματος εντάχθηκαν στην Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ3.
Δύο προϊσταμένους αποκτά και ο Διευθύνων Σύμβουλος, για το Τμήμα Διαχείρισης Αρχείων- Μουσείου και το Τμήμα Αποκατάστασης, Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης του Αρχείου. Τώρα γιατί χρειάζονται δύο πρόσωπα για ένα αρχείο, προφανώς είναι ένα ακόμη μικρό μυστήριο.
Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης απέκτησε οχτώ προϊσταμένους (για το ρεπορτάζ, τη σύνταξη κοκ) και έναν από αυτούς να είναι υπεύθυνος για τις… έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές.
Δέκα προϊστάμενοι θα συμβάλλουν στο έργο της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας. Άλλος για τις δορυφορικές συνδέσεις, άλλος για τις ραδιοζεύξεις, άλλος για τις τηλεπικοινωνίες, άλλος για τη μετάδοση του προγράμματος, άλλος για τα κέντρα εκπομπής κοκ.
Τέλος, αλλά… πρώτη σε αριθμό προϊσταμένων είναι η Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών. Με άλλο προϊστάμενο για τις διαφημίσεις και άλλον για τις… αμοιβαίες διαφημίσεις, με προϊστάμενο δαπανών και προϊστάμενο δαπανών κίνησης, με προϊστάμενο προμηθειών και προϊστάμενο προμηθειών παγίων και ανταλλακτικών.
2 comments :
Δεν έχω άποψη για τον τρόπο και τις ανάγκες διοίκησης της ΕΡΤ, ούτε διάθεση να παραστήσω τον απολογητή των όποιων κυβερνητικών επιλογών.
Έχω όμως άποψη γι αυτό: "Τώρα γιατί χρειάζονται δύο πρόσωπα για ένα αρχείο, προφανώς είναι ένα ακόμη μικρό μυστήριο." Για όποιον γνωρίζει από Αρχεία, και μάλιστα από αρχεία του μεγέθους και της ποικιλότητας τεκμηρίων της ΕΡΤ, θα σας έλεγε ότι δυο διακριτά τμήματα είναι η ελάχιστη δυνατή διαίρεση (αντίστοιχα ευρωπαϊκά έχουν τουλάχιστον τρία): ένα καθαρά τεχνικό (ψηφιοποίηση, συντήρηση κ.ά.) και ένα ας πούμε αρχειονομικό-ερευνητικό (ταξινόμηση, τεκμηρίωση, αξιοποίηση). Δε γνωρίζω αν είναι έτσι οργανωμένα, αλλά γνωρίζω τι κατ' ελάχιστον χρειάζεται. Κατ' αναλογία, μπορεί και σε άλλες περιπτώσεις τμημάτων να συμβαίνει κάτι παρόμοιο -μπορεί και όχι.
Και το κράξιμο στα στραβά χρειάζεται, αλλά όταν έχουμε πραγματικά γνώμη. Και η "γνώμη" προέρχεται από τη "γνώση". Αλλιώς γίνεται "κλακάρισμα".
Φαντάζομαι ότι αφού έχετε άποψη περί όλων των όσων αναφέρατε μήπως έχετεάποψη γιατί η νέα ΕΡΤ χρειάζεται 2700 εργαζομένους, ενώ με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για της τηλεοπτικές άδειες σε ιδιώτες μπαίνει ανώτατο όριο προσωπικού 400 ατόμων? Θα με ενδιέφερε πολύ η άποψή σας..
Δημοσίευση σχολίου