Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Ο Τσίπρας: Τα 1+2 μνημόνια, το ξόρκισμα των εκλογών και το «χαρτί» του ανασχηματισμού


«Ξορκίζει» τα σενάρια των εκλογών η κυβέρνηση, τα οποία διακινούνται κυρίως από κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τις τοποθετούν το φθινόπωρο, με τον πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα να τα διαψεύδει κατηγορηματικά μιλώντας στη Βουλή και να επιμένει στο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς επιπλέον μέτρα, γεγονός ωστόσο που αποτελεί ένα μυστήριο για το πώς θα το πετύχει.
Γεγονός είναι πάντως πως η πολιτική ζωή της χώρας έχει εισέλθει σε μια ακραία και, εν πολλοίς, ανεξέλεγκτη πόλωση, όπως κατέδειξαν και οι διαξιφισμοί του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη στην Βουλή στη συζήτηση για την κυβερνητική πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, που παραπέμπουν σε προεκλογική ατμόσφαιρα.
Το βασικό ωστόσο είναι ότι έχουν καταρρεύσει όλες οι τυχόν γέφυρες επικοινωνίες της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, γεγονός που μεγιστοποιεί ακόμη και την περίπτωση του «ατυχήματος» που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέες περιπέτειες.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, από την άλλη πλευρά, επιστρέφουν στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή της εκπροσώπου του ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσουν την αξιολόγηση με την κυρία Λαγκάρντ ωστόσο, όπως αναφέρεται σαφώς στην ανακοίνωση του Ταμείου για τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Τυχόν υιοθέτηση των προτάσεων του Ταμείου σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τρία  ταυτόχρονα μνημόνια, όπως κατέδειξαν οι δηλώσεις του κυνικού επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ κ. Πόλ Τόμσεν.
Διότι σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, εκτός από το τρίτο μνημόνιο του Ιουλίου 2015, του οποίου αμφισβητεί τους δημοσιονομικούς στόχους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει:
Πρώτον, να λάβει μέτρα 4,5%  του ΑΕΠ, δηλαδή 8,1 δις. ευρώ  και κατά 2,7 δις. υψηλότερα από τα 4,5 δις. που συμφωνούν η Αθήνα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, έτσι ώστε το Ταμείο να δεχθεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Δεύτερον, να αποδεχθεί ένα νέο μνημόνιο που θα συνδέεται αποκλειστικά με την απομείωση του χρέους.
«Οι συζητήσεις έχουν εστιάσει εως τώρα σε πολιτικές που θα αναλάβουν οι ελληνικές αρχές. Εχει γίνει πολύ μικρή συζήτηση για το θέμα του χρέους καθώς η ΕυρωπαϊκήΕνωση και η Ελλάδα συμφώνησαν να κινηθούν έτσι. Εμεις θα πάμε πρόγραμμα στο ΔΣ μόνο όταν έχουν προχωρήσει και τα δυο θέματα», είπε.
Ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε πως η διευθέτηση του χρέους  μπορεί να γίνει «χωρίς κούρεμα», να μην είναι εμπροσθοβαρής αλλά να έχει ορίζοντα διετία και να συνδέεται με προαπαιτούμενα. Η ύπαρξη προαπαιτούμενων σημαίνει, ντε φάκτο, υπογραφή νέας συμβασης από την Ελλάδα που στην πράξη θα αποτελεί ένα νέο μνημόνιο.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από το που θα κάτσει τελικά η μπίλια της αξιολόγησης. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιμένει να διαψεύδει ο σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και ανασύρει ταυτόχρονα το «χαρτιά» του ανασχηματισμού και της διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ως μέσο άσκησης πίεσης προς τους βουλευτές για να ψηφίσουν τα νέα μέτρα στη Βουλή.
Είναι ενδεικτικό ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη θεωρεί «άκαιρη και ανεδαφική» τη σεναριολογία περί εκλογών, όταν βρισκόμαστε στο παρά πέντε της αξιολόγησης. Τα σενάρια αυτά συντηρούνται από την αντιπολίτευση «τη στιγμή, μάλιστα που το συμφέρον της χώρας επιβάλλει πολιτική σταθερότητα», νομίζοντας ότι οι πολίτες ξέχασαν το «πολύ πιο βαρύ και άδικο πρόγραμμα που υλοποιούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», τονίζει.
Αναφορικά με τις υπουργικές διενέξεις για τις αποκρατικοποιήσεις η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι αποτελούν μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού και ότι ο  πως ο κ. Πιτσιόρλας ακολουθεί το πρόγραμμα. Βεβαίως σημειώνει δεν γίνονται με χαρά ειδικά όταν πρόκειται για νευραλγικές υποδομές τις οποίες ενέταξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, παρόλη την βελτίωση των όρων που πετύχαμε με την επαναδιαπραγμάτευση»
Οι διενέξεις αυτές δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν σε ανασχηματισμό, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του κ. Τσίπρα αμέσως μετά την αξιολόγηση, έτσι ώστε να επιχειρηθεί κάποια στοιχειώδης επανεκκίνηση με την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ενδιαφέρον του ανασχηματισμού θα επικεντρωθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς ο κ. Ευ. Τσακαλώτος δεν φέρεται διατεθειμένος να συνεχίσει στην ίδια θέση. Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, επικρατέστερος να τον διαδεχθεί είναι ο ΑΝΥΠΟΙΚ κ. Γ. Χουλιαράκης. Εκκρεμότητα υπάρχει και σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, όχι λόγω αξιώσεων του κ.  Π. Καμμένουαλλά επειδή ο κ. Γ. Μουζάλας πρόσφατα βγήκε από το νοσοκομείο και έχει κουραστεί από τη διαχείριση του προσφυγικού παρόλο που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας ταυτόχρονα, με την ευκαιρία του ανασχηματισμού και της επανεκκίνησης της κυβέρνησης αναμένεται να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ.Φώτη Κουβέλη και να προσελκύσει μία σειρά ΠΑΣΟΚογενοί στελέχη όπως την κυρία Μ. Ξενογιαννακοπούλου παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις.
Οι επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών ωστόσο θα εξαρτηθεί και από την επιχειρούμενη απόπειρα διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Το ΠΑΣΟΚ της  κυρίας Φ. Γεννηματά είναι η μοναδική δεξαμενή προς την οποία κοιτάζουν για ενδεχόμενη άντληση δυνάμεων συνεργάτες του πρωθυπουργού ο οποίος σταθερά αναφέρεται δημόσια στην κυρία Γεννηματά με πολύ καλύτερη διάθεση σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν οριστική τη δεξιά στροφή του Ποταμιού, ενώ δεν ενδιαφέρονται για σύμπλευση της Ενωσης Κεντρώων.
Η Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο αρνείται προς το παρόν τουλάχιστον οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αποτελεί ένα σχέδιο που προωθούν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστες και επιμένει στην ανασυγκρότηση του κεντρώου χώρου με κοινή παρουσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και του κόμματος του κ. Γ. Παπανδρέου.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *