Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ο Τσίπρας



Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου Κορυφής που θα συζητήσει την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, θα ζητήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί πως αυτά που ζητούν οι εκπρόσωποι των θεσμών υπερβαίνουν και παραβιάζουν τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία θα ζητήσει άμεση σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής. 

Αν το ελληνικό αίτημα γίνει αποδεκτό, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι αυτή η Σύνοδος θα μπορούσε να γίνει ακόμα και πριν από το Πάσχα, δηλαδή τη Μεγάλη Πέμπτη ή τη Μεγάλη Παρασκευή. 

Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ νέο κύκλο επαφών με τους ομολόγους του ώστε να διασφαλίσει την υποστήριξή τους για το αίτημα σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής, ήρθε αμέσως μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων χθες στην Αθήνα αλλά και την επίσημη ανακοίνωση των Βρυξελλών, ότι δεν θα υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup αύριο Πέμπτη, κάτι που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση παρατείνεται για μετά το Πάσχα. 

Η απόφαση να μη γίνει το Eurogroup ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών, μετά το πέρας της οποίας ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησε στην εξής ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:


 
«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα επιπλέον μέτρα αλλά και τη ρύθμιση του χρέους θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο». 

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν χθες πως το συνολικό πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και πως η διαφωνία εστιάζει στα μέτρα ρεζέρβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ζητούνται από τη χώρα μας. 

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών αποκλίσεων, δεν θέλει όμως να δεσμευτεί από τώρα για τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων, ενώ οι εταίροι της ζητούν ακριβώς αυτό.
 
Ιδιαίτερα επίμονο στη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων είναι σύμφωνα με κυβερνητικές το ΔΝΤ. Μάλιστα, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των θεσμών, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανθίσταται στις ελληνικές προτάσεις για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των αποκλίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της κάλυψης των προληπτικών μέτρων που ζητά η τρόικα».

Το αίτημα για σύγκληση έκτακτης συνόδου Κορυφής αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια του Πρωθυπουργού να διαπραγματευτεί σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα να μεταφέρει το πεδίο από το Eurogroup, όπου το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό και το ΔΝΤ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *