Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Γρ. Προϋπολογισμού: Υποτιμήθηκε το κόστος της μακράς διαπραγμάτευσης



Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς «αν δεν θα συμβούν αιφνίδιες πολιτικές εκπλήξεις», προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση, αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για το τελικό «μείγμα πολιτικής» της πρώτης αξιολόγησης, εντούτοις τονίζεται ότι η ολοκλήρωσή της θα είναι καλή για την ελληνική οικονομία για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων θα συμβάλει στη σταθεροποίηση και τη βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος την επόμενη περίοδο, στην στήριξη των τραπεζών αφού θα λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων και στην εξομάλυνση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.

Αν και όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, τα προβλεπόμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και στη φορολογία θα επηρεάσουν υφεσιακά την οικονομία, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό: «Με τη συμφωνία… δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αποτραπεί η παγίωση της κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες επιβαρύνσεις του ιδιωτικού τομέα, μείωση των εισοδημάτων στο δημόσιο τομέα, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδο των επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες…» επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές συντάκτες της έκθεσης. 

Υπογραμμίζεται όμως, ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά την πρώτη αξιολόγηση, αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον, και ειδικότερα αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο με τις κατάλληλες βελτιώσεις, όπου αυτές είναι δυνατές» τονίζεται χαρακτηριστικά.




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *