«Τρίζουν» ξανά οι αντικειμενικές αξίες και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το 2016, ύστερα από «μπαράζ» προσφυγών στα δικαστήρια που οδηγεί σε πιλοτική δίκη που θα γίνει ταχύτατα (σε ενάμιση μόλις μήνα) σε μείζονα σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μόνο στο ανώτατο δικαστήριο έχουν προσφύγει μέχρι στιγμής πάνω από 300 ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα, επιδιώκοντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση (ΠΟΛ 18-1-16) που παρά την πρόσφατη ακυρωτική απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ (4446/15) διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τις αντικειμενικές αξίες, αφού πρόβλεψε μειώσεις το πολύ έως 20% (σε σύγκριση με τις υπερβολικές τιμές του 2007), ενώ σε αρκετές περιοχές καθόρισε είτε ελάχιστες είτε μηδενικές μειώσεις. Οι προσφυγές προκαλούν μεγάλο «πονοκέφαλο». Ηδη στο ΣτΕ εκκρεμεί και άλλη πιλοτική δίκη που θα κρίνει τη συνταγματικότητα της αντίστοιχης ΠΟΛ του περασμένου καλοκαιριού, όπου οι προσφεύγοντες βάλλουν κατά της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας τους με βάση τις τότε πλασματικές και «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες.
Σημαντικές πιθανότητες
Στον νέο γύρο προσφυγών, που έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν δεκτές με βάση τη νομολογία που χάραξε το ΣτΕ (στις πρόσφατες αποφάσεις-τελεσίγραφο προς το υπουργείο Οικονομικών να ρίξει τις τιμές αναδρομικά από 21-5-15), πολλοί ιδιοκτήτες συμμετέχουν ομαδικά στα σχετικά δικόγραφα, ενώ μόλις βγουν τα πρώτα «ραβασάκια» για τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους θα ακολουθήσει «μπαράζ» ενδικοφανών προσφυγών στο υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Νομικοί κύκλοι προεξοφλούν ότι η Δικαιοσύνη θα υποστεί αυτήν τη φορά «οξύτατο έμφραγμα» και θα «φρακάρει» από δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) χιλιάδες προσφυγές κατά της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Προς την κατεύθυνση της συσσώρευσης πρωτοφανούς σε όγκο προσφυγών οδηγεί -κατά τους ίδιους κύκλους- η συνήθης πλέον νομολογία του ΣτΕ να μη δικαιώνει αναδρομικά όσους δεν προνόησαν να προσφύγουν έγκαιρα στη Δικαιοσύνη, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να μην υποστεί δημοσιονομικό «σοκ» το κράτος υποχρεούμενο να επιστρέψει τεράστια κονδύλια. Ετσι όμως σπρώχνονται ιδιοκτήτες σε μαζικές προσφυγές, αν θέλουν να πάρουν πίσω μέρος των διογκωμένων φόρων.
Το νομικό οπλοστάσιο των συνεχιζόμενων προσφυγών από ιδιοκτήτες ακινήτων στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα στηρίζεται στη νομολογία του ΣτΕ (στις αποφάσεις της Ολομέλειας 4003/14 και 4446/15) που ξεκαθάρισε ότι οι αντικειμενικές αξίες για τη φορολόγηση πρέπει να καθορίζονται κατά ζώνες και να ανταποκρίνονται στην πραγματική αγοραία αξία των ακινήτων κάθε περιοχής. Επίσης πρέπει να εκτιμώνται με βάση συγκριτικά στοιχεία από αγοραπωλησίες.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες ιδιοκτήτες ακινήτων, τίποτα από όλα αυτά δεν τηρήθηκε, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε με τρόπο γενικευμένο και οριζόντιο για όλες τις περιοχές της χώρας τις αντικειμενικές αξίες που ήταν απολύτως πλασματικές και «φουσκωμένες» αφού απηχούσαν τις τιμές του 2007.
Η τακτική αυτή του υπουργείου Οικονομικών να κρατήσει τις ίδιες τιμές σε κάποιες περιοχές και σε άλλες να προβλέψει μειώσεις έως 20% αγνοεί τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή -τονίζουν- και διατηρεί τη φορολόγηση με τιμές μεγαλύτερες από τις πραγματικές.
Ετσι όμως οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται φορολογικά με τρόπο που δεν αντιστοιχεί στην αξία της περιουσίας τους, με αποτέλεσμα να απειλείται αυτή σε πολλές περιπτώσεις με δήμευση, αφού δεν λαμβάνεται ταυτόχρονα υπόψη το εάν έχουν πλέον τη φοροδοτική ικανότητα, λόγω και της περικοπής εισοδημάτων, μισθών, συντάξεων και ό,τι άλλου έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη μεγάλη οικονομική κρίση. Πολλοί μάλιστα επισημαίνουν τον κίνδυνο να κληθούν να πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά με την αλλαγή συντελεστών, αφού το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αναγκαστικές μειώσεις, εξακολουθεί να προϋπολογίζει τα ίδια έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.
Στις προσφυγές επισημαίνεται ότι η νέα ΠΟΛ παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις για τη φορολογία και την ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στα δημοσιονομικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις καθενός. Κι αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε μειώσεις το πολύ έως 20% στις τιμές του 2007 χωρίς να συνεκτιμήσει τις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής ή να προσδιορίσει την πραγματική αξία με βάση αγοραπωλησίες άλλων ακινήτων. Επικαλούνται μάλιστα οι ιδιοκτήτες ότι στις αποφάσεις του ΣτΕ που επέβαλαν στο κράτος να μειώσει τις αντικειμενικές, υπογραμμίζεται με βάση επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το διάστημα 2008-2013 επήλθε συνολική μείωση της αξίας των ακινήτων κατά 33,4% και ακολούθησε πτώση 16,9% το 2013, άλλο 7,5% το 2014 και άλλο 5,4% το 2015.
Σε όλη την Ελλάδα
Ο γεωγραφικός χάρτης των προσφυγών απλώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς οι έως τώρα προσφεύγοντες δηλώνουν ιδιοκτήτες ακινήτων (σπιτιών, γραφείων, καταστημάτων, οικοπέδων) σε Αττική, Θεσσαλονίκη, σε διάφορους νομούς (Αχαΐας, Ηλείας κ.λπ.) και νησιά (Υδρα, Μήλο κ.λπ.). Τα ακίνητα εντοπίζονται στην Αττική μεταξύ άλλων σε Αθήνα, Πειραιά, Χολαργό, Χαλάνδρι, Ν. Σμύρνη, Καισαριανή, Π. Ψυχικό, Φιλοθέη, Ν. Ψυχικό, Εκάλη, Πεντέλη, Ν. Βουτζά, Κορωπί. Στην περιφέρεια αναφέρονται και ακίνητα στους Δελφούς, στον Παρνασσό, στην Ακράτα κ.α.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου