Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Κομισιόν: Προσπάθειες για συμφωνία στο πνεύμα του περασμένου Ιουλίου


Την πεποίθηση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να ληφθεί απόφαση πολύ σύντομα εξακολουθεί να έχει η Κομισιόν, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Άννικα Μπράιντχαρντ.
Ωστόσο, η ίδια δεν ανέφερε κάποια ημερομηνία, καθώς όπως είπε, η Κομισιόν δεν κάνει προβλέψεις σχετικά με τις ημερομηνίες. Η κ. Μπράιντχαρντ σημείωσε ακόμα ότι η Κομισιόν συμφωνεί με την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ότι το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο Eurogroup και όχι πολιτικών αρχηγών, το συντομότερο.
Επιπλέον, επανέλαβε πως με την Ελλάδα έχουν συμφωνηθεί μέτρα ίσα με το 3% του ΑΕΠ, τα οποία σύμφωνα με την Κομισιόν, επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018, όπως έχει πει και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση: ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου”, σημείωσε.
 Σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος, η αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε χθες σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ότι η θέση της Κομισιόν είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.
"Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο", δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος και υπογράμμισε πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς "αυτήν την κατεύθυνση".
Επιπλέον, αναγνώρισε ότι η Κομισιόν θέλει το ΔΝΤ, αλλά ο μηχανισμός, υπογράμμισε, πρέπει να γίνει αποδεκτός από την ελληνική πλευρά.



 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *