Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Επανήλθε η «αθώωση» Σταθάκη-Φωτάκη για τα κονδύλια του Πανεπιστημίου Κρήτης


Με βουλευτική τροπολογία που προβλέπει τη διαγραφή καταλογιστικών πράξεων, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπόν επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1996 έως και το 2004, πλην των αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «ανοίκειες πληρωμές», εφόσον αυτές δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη.
Δια της προσφιλούς μεθόδου των βουλευτικών τροπολογιών, επαναφέρει η κυβέρνηση την περίφημη διάταξη για την «αθώωση» του Υπουργού Οικονομίας και του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, σχετικά με την κακοδιαχείριση κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το χρονικό διάστημα 1996 – 2004.
Αν και η επίμαχη ρύθμιση είχε αποσυρθεί από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, με το επιχείρημα του Κώστα Φωτάκη, ότι ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο από «λάθος της κοπέλας στην υπηρεσία αναρτήσεων της Βουλής», αυτή επανήλθε ίδια κι απαράλλαχτη μέσω τροπολογίας που υπογράφουν 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. Προφανώς αυτό εννοούσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας υποστηρίζοντας ότι «θεωρήσαμε καλύτερο να έρθει από τα κάτω…».
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που «αθωώνει» τους δύο υπουργούς και σειρά καθηγητών την περίοδο 1996-2004 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, «η εν λόγω τροπολογία έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και προκειμένου να μην αναγκαστούν τα εν λόγω άτομα να καταβάλουν από την προσωπική τους περιουσία τα εν λόγω ποσά (με κίνδυνο κατασχέσεων, κλπ.), είναι αναγκαία η επίμαχη ρύθμιση, η οποία ορίζει ότι οι επίμαχοι καταλογισμοί δεν εκτελούνται».
Επί της ουσίας οι συνυπογράφοντες βουλευτές προκρίνουν την προστασία των καθηγητών, που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση κακοδιαχείρισης των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου, επιβαρύνοντάς τον με περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ από αυτόν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φοιτητών μέσω ιδιωτικής ασφάλισης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως προτρέχουν, σπεύδοντας να βγάλουν απόφαση, καθώς όπως αναφέρουν «οι ως άνω δαπάνες έγιναν πάντοτε με διαφάνεια, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων Συγκλήτου και άλλων αρμοδίων συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες (δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος) και χωρίς την παραμικρή υπόνοια ατομικού συμφέροντος. Εντούτοις, λόγω των ασαφών ρυθμίσεων της τότε κείμενης νομοθεσίας, αμφισβητήθηκε η νομιμότητα των εν λόγω και καταλογίστηκαν τα επίμαχα ποσά στα τότε μέλη της Επιτροπής Ερευνών. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι τα ίδια άτομα έχουν εντωμεταξύ απαλλαγεί από τις ποινικές ευθύνες που τους αποδίδονται (βλ. απόφαση 405/2014 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, βουλεύματα 21 και 164/2011 του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, αποφάσεις 125, 126 και 128/2008 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνης)».
Η τροπολογία προβλέπει τη διαγραφή καταλογιστικών πράξεων, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπόν επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1996 έως και το 2004, πλην των αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «ανοίκειες πληρωμές», εφόσον αυτές δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *