Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Αυτά είναι τα μέτρα - φωτιά του «προληπτικού πακέτου» 3,6 δισ. - Σοκ για τους δημοσίους υπαλλήλους


Στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ περνά το προληπτικό πακέτο ή «μνημόνιο – κάβα» των 3,6 δις ευρώ που πρέπει να έχει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους. Ακόμη κι αν αυτό δεν ψηφιστεί από την ελληνική βουλή, η ρητή δέσμευση ότι θα υλοποιείται όταν το δημοσιονομικό κενό μεγαλώνει και δεν πιάνονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια, αποτελεί «θηλιά» για κάθε κυβέρνηση από εδώ και στο εξής.
Το προληπτικό πακέτο αφορά κυρίως σε περικοπές δημοσίων δαπανών κι όχι σε νέους φόρους, αν και κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Προκειμένου να βρεθούν 3,6 δις ευρώ, εφόσον χρειαστούν, ο κατάλογος της ελληνικής κυβέρνησης έχει διευρυνθεί. Αλλωστε η επιβολή νέων φόρων θα είναι ατελέσφορη αφού ούτε οι σημερινοί πληρώνονται και ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 87 δις ευρώ.
Ο προληπτικός λογαριασμός, λοιπόν θα περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο τομέα, κλείσιμο φορέων που θεωρείται ότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις οι οποίες με το νέο ασφαλιστικό δεν «πειράζονται».
Ακόμη, γερό ψαλίδι θα πρέπει να μπει και στις αμυντικές δαπάνες ενώ θα ζητηθεί εξορθολογισμός των κονδυλίων για την Υγεία, επομένως νέες περικοπές.
Σε ό,τι αφορά στους υπαλλήλους του Δημοσίου εκτός από τις μειώσεις μισθών που πιθανότατα θα ξεκινήσουν από τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια θα περιλαμβάνει και αλλαγές στις αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων καθώς θα προβλέπει και μείωση του προσωπικού και έτσι πρέπει να υπάρξει και σχετική μείωση της δαπάνης για τις αποζημιώσεις. 


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *