Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ξεκινά το «μασάζ» για τη δύσκολη συμφωνία



Ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού για το κλείδωμα του μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής ως πακέτο προληπτικών μέτρων της υπάρχουσας συμφωνίας, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του και στην εσωτερική διαχείριση της συμφωνίας. 

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη διαμηνύουν ότι η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι σχετικά «ήρεμη» τηρουμένων των αναλογιών και επ' ουδενί δεν παραπέμπει στις ταραγμένες μέρες της διάσπασης του 2015. Κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου τονίζει πως «όλοι οι βουλευτές μετείχαν στις λίστες γνωρίζοντας πλήρως τις δυσκολίες της συμφωνίας που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση». Εκεί ακριβώς ωστόσο εντοπίζεται και η λεπτή ισορροπία, καθώς τυχόν επιμονή των πιστωτών σε νομοθέτηση και του προληπτικού πακέτου μέτρων, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την συνοχή της κυβέρνησης, με το ενδεχόμενο απωλειών να μην μπορεί να αποκλειστεί. 

Πάντως, για το θέμα που έχει ανακύψει με την Κίνηση των 53+, βουλευτές της σε συνομιλία τους με το newsbeast υπογράμμιζαν πως δεν τίθεται θέμα καταψήφισης των μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία, τα οποία ως φαίνεται θα ψηφιστούν αμέσως μετά το Πάσχα. 

Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου επιμένουν πως δεν μπορεί να νομοθετηθούν μέτρα υπό αίρεση, τονίζοντας ότι μεγάλη μερίδα των κρατών μελών δείχνει να το έχει αντιληφθεί. Το πρωθυπουργικό γραφείο είναι πλήρως ενήμερο για την κατάσταση και την αγωνία της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ήδη, το «μασάζ» έχουν αναλάβει το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με πληροφορίες το διάστημα αμέσως μετά το Πάσχα και πριν την ψήφιση των μέτρων ο Αλέξης Τσίπρας δρομολογεί νέα κύκλο επαφών με τους βουλευτές, πιθανότατα σε ομάδες ανά περιφέρεια. Πέραν τούτου, δεδομένο θεωρείται ότι θα υπάρξει και συνεδρίαση της ΚΟ στην οποία θα αναλυθούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της συμφωνίας, των μέτρων που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές αλλά και των απαιτήσεων των θεσμών που η κυβέρνηση κατάφερε να αποκρούσει. 

Κορυφώνεται η αγωνία για το προληπτικό πακέτο 

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα πρέπει να συμφωνηθεί ο αυτόματος μηχανισμός δέσμευσης για λήψη των μέτρων ύψους 3,6 δισ. εάν και όποτε παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018, αλλά και να γίνει το πρώτο βήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής και αναμένεται να συνεχιστούν με στόχο να έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου προκρίνει το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής ως τον θεσμοθετημένο εκείνο μηχανισμό που θα αναλάβει την παρακολούθηση του προϋπολογισμού και θα ενεργοποιήσει τυχόν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων, με κυβερνητικούς παράγοντες να παραπέμπουν στον αντίστοιχο μηχανισμό που έχει και η Γερμανία. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *