Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Θρίλερ μέχρι τα ξημερώματα για τη συμφωνία


Αδειάζει η κλεψύδρα με το Eurogroup… στον αέρα
Μπορεί στην κυβέρνηση να προσδοκούν σε πρόωρη «Ανάσταση» τη Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο το θρίλερ που θα λάβει τέλος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης αποτελεί τον «Γολγοθά» που καλείται να ανέβει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η αγωνία κορυφώνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με την εντολή για μετακίνηση των αποθεματικών της Βουλής σε λογαριασμό της ΤτΕ να ξυπνά μνήμες «σκουπίσματος» των διαθέσιμων όλων των οργανισμών το καλοκαίρι του 2015.
Την ώρα που το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης βρίσκεται ακόμα στον αέρα, θέμα το οποίο υπογράμμισε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επιβεβαίωσε και η Κομισιόν, στην κυβέρνηση τρέχουν για να έχουν πετύχει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την κλεψύδρα να αδειάζει αργά το βράδυ της Τρίτης.
Το σκληρό μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χίλτον μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των Θεσμών έχει να κάνει με τις τελευταίες λεπτομέρειες για το κλείσιμο του πακέτου 5,4 δισ. ευρώ καθώς και το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρω, το οποίο η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσουν να απορρίπτουν. Ο λόγος είναι αφενός ότι δεν προβλέπεται συνταγματικά η νομοθέτηση υπό αίρεση και αφετέρου ότι το πολιτικό κόστος μίας τέτοιας κίνησης είναι τεράστιο και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Τούτων δοθέντων, επί τάπητος βρίσκεται η αντιπρόταση της Αθήνας για αυτόματο «κόφτη» δαπανών στα γερμανικά πρότυπα, βάσει του οποίου όταν σημειώνονται δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί, θα μπαίνουν σε εφαρμογή ανάλογα μέτρα, για να γίνει η διόρθωση. Πέραν της διαφαινόμενης επιμονής του ΔΝΤ και του Σόιμπλε στην νομοθέτηση των μέτρων αυτών, αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά το Μαξίμου ως αντισυνταγματικό, το πρόβλημα έχει να κάνει και με το ενδεχόμενο να ζητηθεί η ποσοτικοποίηση των μέτρων, καθώς θεωρείται αδύνατο μέσα σε λίγες ώρες να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Οι αρμόδιοι υπουργοί, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιώργος Σταθάκης διαπραγματεύονται με το κουαρτέτο την εξαίρεση κάποιων κωδικών από τον «κόφτη δαπανών», με κυβερνητική πηγή να αναφέρει χαρακτηριστικά πως μπορεί σε κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο να μην είναι δυνατόν να κάνεις περικοπή σε δαπάνη της Υγείας ή της Παιδείας.
Πάντως, δεδομένη είναι η στόχευση της κυβέρνησης ο εν λόγω «κόφτης» να συνδυαστεί με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος στο έκτακτο Eurogroup, εφόσον αυτό συγκληθεί, με στόχο να μπει τέλος στην παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας που πνίγει την οικονομία.
Μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να έχει συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αποκλείεται να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *