Του Γιάννη Παντελάκη
«Ζητάμε να προχωρήσει άμεσα ο ουσιαστικός εκδημοκρατισμός της ΕΛ.ΑΣ.». Το αίτημα, μοιάζει απόλυτα βάσιμο. Η αστυνομία, εξακολουθεί συχνά να συμπεριφέρεται αγνοώντας τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί ένστολοι συγχρωτίζονται με την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και γενικότερα εξακολουθούν να ισχύουν οι καταγγελίες διεθνών οργανώσεων (όπως η Διεθνής Αμνηστία) για πολλά περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας τα οποία σπάνια διερευνώνται και καταλογίζονται ευθύνες, αλλά συνήθως μπαίνουν στο αρχείο.
Το προαναφερόμενο αίτημα για εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, αυτή την φορά προέρχεται από το βασικό κόμμα της κυβέρνησης και συγκεκριμένα από το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά έγινε με αφορμή «τις αναίτιες προσαγωγές φοιτητών που πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαμαρτυρόμενοι για τα κλειστά σύνορα». Το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Μας έχουν συνηθίσει τους τελευταίους μήνες σε αντιφάσεις (ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πορείες διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά κάποια στιγμή αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν δεν θέλουν να ενταχθούν σ’ εκείνους που κάνουν ασκήσεις μικροπολιτικής, τα μέλη του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δυο επιλογές. Ή να πάψουν να είναι μέλη ενός κόμματος το οποίο δεν εκδημοκρατίζει την αστυνομία ή να πάψουν να μιλάνε. Η σιωπή, αποτελεί πιο έντιμη στάση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρίσκεται στην εξουσία λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες. Συμπληρώνει σχεδόν ενάμιση χρόνο. Και στο χρονικό αυτό διάστημα, τα περιστατικά αστυνομικής βίας δεν ήταν λίγα. Όπως ιδιαίτερης σημασίας ήταν και τα στοιχεία εκείνα που αναδείχτηκαν από τις εκλογές βάσει των οποίων οι αστυνομικοί επιλέγουν την Χρυσή Αυγή σε ποσοστά υπερδιπλάσια του μέσου όρου των ποσοστών της. Όλα αυτά, που μοιάζουν δευτερεύοντα, αποτελούν στην πραγματικότητα ένα κορυφαίο δείγμα για την ποιότητα της δημοκρατίας. Και σίγουρα, δείχνουν την ανάγκη εκδημοκρατισμού των σωμάτων ασφαλείας. Κι όμως, το βασικό κυβερνητικό κόμμα το οποίο επικαλείται μάλιστα και αριστερό πρόσημο, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν ασχολείται καν. Και σ’ αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να επικαλείται το άλλοθι του ακροδεξιού κυβερνητικού του εταίρου, δεν θα μπορούσε να προβάλλει ο Καμμένος οποιαδήποτε αντίρρηση. Ούτε το σύνηθες άλλοθι των δανειστών που επικαλούνται για ν’ αποφύγουν όσα έχουν υποσχεθεί, δεν ισχύει. Για το θέμα αυτό, όπως και για πολλά ακόμα (διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους κ.ο.κ.), δεν υπάρχουν κανενός είδους άλλοθι…
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου