Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Süddeutsche Zeitung: Να αποφευχθεί άλλο ένα καλοκαίρι αγωνίας

Οι ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων για επανάληψη του σεναρίου ενός Grexit φέτος το καλοκαίρι και οι συνεχιζόμενες διαφωνίες για την κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ, σχολιάζονται σήμερα εκτενώς στον γερμανικό τύπο.


Με φωτογραφία από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία κυκλοφορεί σήμερα το πρωτοσέλιδο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Στη λεζάντα διαβάζουμε: «Ο αθλητής Ελευθέριος Πετρουνιάς είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην διαδρομή των 30.000 χλμ που χωρίζει την Αρχαία Ολυμπία και το στάδιο Μαρακανά στην Βραζιλία, όπου στις 5 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».
Την ίδα ώρα εκτενείς οι αναφορές του γερμανικού τύπου στη δυσεπίλυτη ελληνική κρίση, τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και τους φόβους επανάληψης της αγωνίας που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Άμστερνταμ ηHandelsblatt τιτλοφορεί άρθρο της: «Η διάσωση της Ελλάδας προκαλεί ανησυχίες». Και η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει: «Σε παρτίδα αγωνίας εξελίσσεται η διαδικασία στήριξης της Ελλάδας με στόχο την αποφυγή μια πιθανής χρεοκοπίας. Στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Δανειστές και θεσμοί διαφωνούν, για παράδειγμα, αν είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους ή όχι».
«Μνήμες 2015»
Μνήμες 2015 ξυπνούν οι διαφωνίες για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου τηςFrankfurter Allgemeine Zeitung. Για μια ακόμα φορά το Eurogroup συζητά για την Ελλάδα. Στο μεταξύ η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων καθυστερεί, διαβάζουμε στον υπότιτλο. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η πρόσφατη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ με την οποία απέκλεισε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφορά προφανώς μια κλασική διαγραφή. Δεν είναι πλέον καθόλου βέβαιο αν τελικά το Βερολίνο τάσσεται κατά μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των πιστώσεων. Σύμφωνα πάντως με πηγές του Eurogroup θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μια ενάμισης μήνας έως ότου ξεκινήσει η επόμενη εκταμίευση από τον μηχανισμό στήριξης ESM».
Süddeutsche Zeitung σημειώνει σε άρθρο της με τίτλο «Το σχέδιο είναι να αποφευχθεί ένα ακόμα καλοκαίρι αγωνίας» και αναφέρει ειδικότερα: «Η κυβέρνηση της Αθήνας ελπίζει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι υα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και για αυτό το λόγο αυτό δεν επιθυμούν μια επανάληψη της δημόσια συζήτησης για ενδεχόμενο Grexit».
«Είναι εφικτός ο έλεγχος των προσφυγικών ροών»
Στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την προσφυγική κρίση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο αναφέρεται σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο εντυπωσιακός περιορισμός των προσφυγικών ροών οφείλεται στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κυρίως από εκείνους που υποστήριζαν ότι είναι αδύνατη μια αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και δει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η αλήθεια είναι ότι είναι εφικτός ένας έλεγχος των ροών υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πολιτική βούληση».
«Την ώρα που οι ευρωπαίοι εξακολουθούν να διαφωνούν για την κατανομή προσφύγων υπάρχει σύμπνοια στην μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της Frontex», γράφει η Süddeutsche Zeitung με αφορμή την συνεδρίαση του υπουργών Εσωτερικών και προσθέτει: «Η ευρωπαϊκή υπηρεσία θα επανδρωθεί με μέχρι και 1.500 συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα επεμβαίνουν άμεσα όταν μια χώρα δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει προσφυγικές ή μεταναστευτικές ροές. Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, δήλωσε ο γερμανός υπουργός ντε Μεζιέρ στο Λουξεμβούργο. Η διαδικασία επικύρωσης της πρότασης αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου», καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *