Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Το ΚΑΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ πίσω από την ακύρωση του Eurogroup-«Για ό,τι γίνει θα φέρεις την ευθύνη»


​Η μη διεξαγωγή του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Αθήνα, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Αγορά, το τελευταίο δεκαπενθήμερο η κυβέρνηση λάμβανε συνεχώς αρνητικά μηνύματα.
«Μετά τη σημερινή σου απόφαση, αναλαμβάνεις την ευθύνη για ό,τι συμβεί από εδώ και μπρος», φέρεται να είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν για να του ανακοινώσει την ακύρωση του Eurogroup.
Τι μεσολάβησε από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, πάντως η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει ως αναληθείς τις διαρροές των δανειστών για συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Άμστερνταμ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του πως μια προληπτική νομοθέτηση μέτρων θα ήταν αντισυνταγματική και βρήκε τη συμπαράσταση της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και ως ένα βαθμό της Ιταλίας.
Την ίδια στιγμή ο Α. Τσίπρας είχε αποσπάσει τη δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως αν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, εκείνος θα πίεζε τους Ευρωπαίους ηγέτες να άρουν τη συμφωνία τους απέναντι στην απαίτηση του ΔΝΤ για συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.
Ό,τι και να έγινε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, το σίγουρο είναι ότι ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης που άρχισε να προετοιμάζει την πρόταση που θα κατέθετε στους θεσμούς σε περίπτωση που η αντίδρασή τους ήταν και πάλι αρνητική.
Η απόφαση για να ζητηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και να οδηγηθεί και πάλι η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, πάρθηκε στην καθιερωμένη σύσκεψη που γίνεται κάθε Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό.
Και μπορεί να έπεσε στα βράχια, όμως δημιούργησε ένα κλίμα αναταραχής, κινητοποιώντας τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης, ώστε να συγκληθεί σύντομα ένα έκτακτο Eurogroup.
Ήδη το τελευταίο 24ωρο καταβαλλόταν στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Και όντως τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και οι δανειστές έκαναν μικρές υποχωρήσεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής οι διαβουλεύσεις να έχουν οδηγήσει πουθενά.
Όλα θα κριθούν στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, όπου και θα δοθεί μία ακόμα μάχη για να αποτραπεί η επανάληψη του περσινού δραματικού καλοκαιριού.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *