Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Απειλεί εκ νέου ο Νταβούτογλου: Παγώνει η συμφωνία για τους πρόσφυγες, χωρίς απελευθέρωση βίζας

Απειλές εξαπέλυσε εκ νέου ο Αχμέτ Νταβούτογλου για να πιέσει την ΕΕ, με σκοπό να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς πως θα τινάξει τη συμφωνία στον αέρα. «Μελιστάλακτος» ο Τουσκ, που δείχνει να αγνοεί από πού προέρχονται οι διακινητές.
Οι Μέρκελ, Τουσκ και Τίμερμανς πραγματοποιούν επίσκεψη στην Τουρκία και συγκεκριμένα σήμερα βρέθηκαν από κοινού στον προσφυγικό καταυλισμό του Γκαζιαντέπ.
Μετά το πέρας των επαφών ο τούρκος πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία για να προβεί σε εμπρηστικές δηλώσεις, θέτοντας στον αέρα ουσιαστικά την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Ειδικότερα, τόνισε πως η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων δεν θα προχωρήσει χωρίς την απελευθέρωση της βίζας.
Πρόσθεσε ότι ο όρος αυτός είναι βασικός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα πράξει τα αναγκαία προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, ακόμη και την παροχή αδειών εργασίας στους πρόσφυγες. Ακόμη, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Αγκυρα αναγκάζει σύρους πρόσφυγες να επιστρέφουν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους.

«Μελιστάλακτος» ο Τουσκ


Η γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της, τόνισε ότι η Γερμανία πιέζει για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας σε περιοχές της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Ο Ντόναλτ Τουσκ είχε μόνο καλά λόγια να πει, σημειώνοντας ότι η Τουρκία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο για το πώς συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Τουρκία για το τι θα κάνει» είπε, αγνοώντας επιδεικτικά από πού προέρχονται όλοι οι διακινητές που είναι υπεύθυνοι για τους πνιγμούς τόσων προσφυγων.
Η δήλωση, που είχε σκοπό να κατευνάσει τις τουρκικές πιέσεις για τα ανταλλάγματα που προσδοκά η Αγκυρα από τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ τον Μάρτιο, δεν βρήκε ευήκοα ώτα.
Η Μέρκελ επισκέφθηκε την Τουρκία για συνομιλίες με τον Νταβούτογλου, με στόχο να καθησυχάσει την Άγκυρα, που βλέπει να απομακρύνεται η συμφωνία για απελευθέρωση της βίζας τον Ιούνιο -βάσει της οποίας η τουρκική κυβέρνηση είχε «πουλήσει» στο εσωτερικό τη συμφωνία με την ΕΕ. Τέλος, η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για τις βίζες στις αρχές του Μαΐου.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *