Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Ιθάκες



Μετά ελικοπτέρων αντί γαϊδάρων και άνευ βαΐων και κλάδων αφού κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έξοδο από τη στενωπό των μνημονίων και προανήγγειλε την είσοδο στη στενωπό των μεταμνημονίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση δε ευλόγως κάνει λόγο για μη καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, πολλώ δε μάλλον και εξαιτίας της παραμονής του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που θα έλεγε κι ο Γιάνης.

Ο πανηγυρικός εκφωνήθηκε από την Ιθάκη με μία έντονα σημειολογική ομιλία του πρωθυπουργού για τους Λαιστρυγόνες και τις Σειρήνες. Ευτυχώς βεβαίως που είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν κι έτσι μπόρεσε να ρίξει το κεντρί του και ο Αλέξης Τσίπρας στην έλλειψη βάθους της ματιάς τόσο των πολιτικών ηγετών της Ευρώπης όσο και των θεσμών στο σύνολό τους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι μονόφθαλμοι χάνουν το βάθος στην οπτική τους, χάνοντας το ένα τους μάτι.

Στο Μάτι, ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης των ολοσχερώς καμένων κατοικιών με τις μπουλντόζες να αναμένουν την ολοκλήρωση αποκομιδής των στοιχείων αμιάντου από τα μπάζα για να συνεχίσουν το έργο τους. Για τα αυθαίρετα σε ρέματα και αιγιαλούς, ωστόσο, καμία κίνηση δεν έχει γίνει ακόμη.

Οι κάτοικοι -λένε οι πρώτες πληροφορίες- αντιτίθενται στις κατεδαφίσεις των παράνομων κτισμάτων αφού ξηλώθηκε η πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας και, επίσης, δεν έμεινε κλαρί να καεί. Στα πρώτα πορίσματα που έρχονται από ιδιώτες πραγματογνώμονες και υποσημειώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση στο υλικό της ανάκρισης και των ερευνών, υποστηρίζεται ότι δεν λειτούργησε επαρκώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και στο σύνολό της η Πολιτική Προστασία.

Προστασία πάντως θα χρειαστεί η τουρκική λίρα, αφού η ελεύθερη πτώση της συνεχίζεται έπειτα από τα μέτρα που έλαβε εναντίον του τουρκικού κράτους ο Ντόναλντ Τραμπ για τη μη απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον από τις τουρκικές φυλακές. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέσεις με τους ισλαμιστές της Τουρκίας και προσεύχεται για τη χώρα, επιχείρημα όμως που δεν γίνεται πιστευτό από τα δικαστήρια της μουσουλμανικής χώρας. Το γεγονός πάντως της συνεχιζόμενης πτώσης της λίρας, παρά τις προσευχές Μπράνσον, προβληματίζει χριστιανούς και μουσουλμάνους για τη δύναμη της προσευχής αλλά και για τη σχέση κρατών και Εκκλησιών. Φαίνεται πάντως πως το «κεφάλαιο» εκτός από πατρίδα δεν έχει και Θεό.

Τον θεό του πάντως δεν έχει ούτε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, αφού μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την έξοδο από το μνημόνιο είχε σχετική πτώση.

Επιχαίρουν βεβαίως για την εξέλιξη αυτή οι αριστερίζοντες και διατείνονται ότι η κατάρρευση του χρηματιστηρίου θα είναι η απαρχή μίας σοσιαλιστικής οικοδόμησης πάνω στα συντρίμμια της «κοινής» των αγορών που έλεγε και ο Μαρξ.

Οι ψυχραιμότεροι ωστόσο εκτιμούν ότι η πτώση είναι φυσιολογική, δεδομένου ότι της άφιξης στην Ιθάκη έπεται ο σφαγιασμός των μνηστήρων όπου, σημειωτέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη έτρωγαν και έπιναν το βιος του.

Τέλος, τεχνηέντως ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για την Κίρκη, ενώ για την Πηνελόπη ο γράφων δεν δύναται να έχει ακριβή πληροφόρηση.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *