Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Η αυτοκράτειρα




Παμμέγιστη η Μικροοικονόμου, μεγαλοπιάνεται και με το δίκιο της, καθότι στην απλόχωρη ποδιά της σφάζονται τα πιο ασίκικα παλικάρια. Πρώτος και καλύτερος, ο αξιοθρύλητος ΘΑλέξης, όστις καβάτζωσε δυο-τρία επιπλέον μηνάκια στην αναπαυτική καρέκλα της εξουσίας, αφότου εναπόθεσε στις εύθραυστες πλάτες της το ασήκωτο βάρος της ερμαφρόδιτης κυβερνητικής πλειοψηφίας. Απαρηγόρητος ο τέως ταγός, ο ευσυγκίνητος Βασίλης Λεβέντης ντε, με πληγωμένο εγωισμό επειδή τον εγκατέλειψε άπονα, την αποκαλεί σε δημόσιες εκρήξεις ζηλοτυπίας «νούμερο 151».

Ολοφάνερα υπονοεί ότι μετέτρεψε εαυτόν η κυρία σε βακτηρία της Κουμουνδούρου, καίτοι φρονώ πως θα ήταν ακριβέστερος εάν δεν χρησιμοποιούσε αριθμούς και περιοριζόταν μόνο στις λέξεις. Και καθώς λογχίζονται, διεκδικώντας τα πολιτικά της θέλγητρα πρώην και νυν, προέκυψε αίφνης και ο επόμενος, ο οποίος μάλιστα της έκανε ερωτική εξομολόγηση στο γυαλί.

Ρισκάρισε τα πάντα ο καημένος εξάδελφος Καμμένος, έδεσε την καρδιά του φιόγκο και της πρότεινε να κοσμήσει τους συνδυασμούς του κόμματός του. «Εξαρτάται απ’ την αγάπη που ’χω στον Αλέξη», αποκρίθηκε η πολύφερνη κόρη με νάζι. «Θα κατεβείτε, λοιπόν, με τον ΣΥΡΙΖΑ;», ρώτησε πλαγίως ο παρουσιαστής. «Ναι, αν μου κάνει την τιμή και με συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια», ξεκαθάρισε.

Φως φανάρι πως δεν είναι εξασφαλισμένη η κάθοδός της. «Δεν έχετε κάνει συμφωνία ακόμα;», επέμεινε ο οικοδεσπότης. «Είμαι κατά των συμφωνιών και των διαπραγματεύσεων», τον αποστόμωσε. «Τσάμπα τον στηρίζεις τον Τσίπρα δηλαδή», αντέτεινε ο πονηρός πολιτευτής Δημητράκης. «Εγώ σου δίνω θέση. Βουλευτής στη Β' Πειραιά. Δέχεσαι;».

Υπεξέφυγε η Δώρα προς στιγμήν, αλλά παραβίασε αμέσως τις αρχές της κι άρχισε να το παζαρεύει. -«Αν δεν με κάνετε αυτοκράτειρα, δεν έρχομαι». -«Τι αυτοκράτειρα;». -«Του Βυζαντίου. Θεοδώρα η Μεγάλη». Ο πλατωνικός της έρωτας, κατά πώς προσφωνεί τον ΘΑλέξη, την έχει κάνει βασίλισσα, βλέπεις. Γυρεύει ανώτερα μεγαλεία προκειμένου να τον αφήσει σύξυλο· πορφύρες και αυτοκρατορικούς θρόνους.

Ρηχές οι ιστορικές γνώσεις της, την πρόδωσαν. Διότι ουδεμία σχέση έχει με τη συνονόματη σύζυγο του Ιουστινιανού. Αντιγράφω από το βιβλίο «Παράπλευρες καθημερινές απώλειες» του Περικλή Κοροβέση (Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2014): Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα στα νιάτα της ήταν ένα ζωηρό και ζουμερό κορίτσι. Επινε, τραγουδούσε, χόρευε, γλεντούσε μέχρι αργά τη νύχτα και έφευγε με κάποιο στρατιώτη ή ναύτη. Ωσπου την ερωτεύτηκε ο διάδοχος. [...]

Αφότου κάθισε στον θρόνο, πήρε μια σειρά από μέτρα που εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα, ύστερα από δεκαπέντε αιώνες. Η μοιχεία δεν ήταν αδίκημα. Οι γυναίκες είχαν δικαίωμα στην κληρονομιά. Μπορούσαν να ζητήσουν διαζύγιο και να παντρευτούν όποιον ήθελαν. Οι χήρες και τα νόθα παιδιά είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους. Αλλά στην Πάδοβα την κατηγόρησαν για πουτάνα. Θεέ των δικαίων, δεν μπορούσε η ιστορία να μας δώσει μερικές πουτάνες ακόμα;   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *