Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Σε πτωτική «δίνη» τα διεθνή χρηματιστήρια



Η εξάπλωση των κοροναϊού συνεχίζει να κλυδωνίζει τα παγκόσμια χρηματιστήρια, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίζονται εκτός της Ιταλίας, σε Αυστρία, Ισπανία, Ελβετία και Κροατία. Οι ανησυχίες ότι ο κοροναϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη έχουν καταφέρει μεγάλο πλήγμα στο επενδυτικό συναίσθημα, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να αναζητούν ασφαλή καταφύγια.

O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,73% στις 802,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.030,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 5,88% στις 675,09 μονάδες.

Ειδικά για την Ελλάδα, οι ανησυχίες για το πλήγμα που μπορεί να δεχτεί ο τουριστικός κλάδος είναι μεγάλες. Αν ο κλάδος που συμβάλει σημαντικά στο ελληνικό ΑΕΠ καταγράψει επιβράδυνση, τότε ο στόχος της ανάπτυξης που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση το 2020, στο 2,8%, πιθανόν να μην επιτευχθεί, προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Αν και στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη επιβληθεί κάποιο έκτακτο μέτρο που να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, εντούτοις τα ελληνικά assets έχουν βρεθεί στο μεγάλο πλαίσιο του risk off που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως. Η μεγάλη μετατόπιση των κεφαλαίων σε πιο ασφαλή καταφύγια αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη ρηχότητα της ελληνική αγοράς, η οποία από τότε που άρχισε να εξαπλώνεται ευρέως ο κοροναϊός έχει χάσει σχεδόν 150 μονάδες.

Πάντως, πολλά θα δείξει η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν για την πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Το πόρισμα για την αξιολόγηση που συνδέεται με τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση έως το τέλος του 2019 και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία θετική αποτίμηση. Βέβαια, οι σημερινές ανακοινώσεις τελούν υπό τη σκιά της εξάπλωσης του κοροναϊού και αναμένεται να φανεί αν στα ίδια τα κείμενα ή στις δημόσιες τοποθετήσεις που θα λάβουν χώρα θα υπάρξει μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στο οικονομικό πεδίο.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει απώλειες 6,43%, με την ΕΥΔΑΠ να είναι στο -5,94%, ο Ελλάκτωρ στο -5,60%, η Alpha Bank στο -5,51% και η Πειραιώς στο -5,41%. Η πτώση σε ΔΕΗ και Βιοχάλκο φτάνει το 4,73% και 4,15% αντίστοιχα, ενώ άνω του 3% είναι οι απώλειες σε Εθνική, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Motor Oil, ΟΛΠ και Μυτιληναίο.

Οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλή και Λάμδα ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι σε Titan, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Bουτιά 2,7% ο Dax

Διευρύνουν τις απώλειες τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό Dax να σημειώνει βουτιά 2,7%, καθώς η εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη συνεχίζει να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, τροφοδοτώντας τους φόβους για τον κίνδυνο η έως σήμερα επιδημία να μετατραπεί σε πανδημία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει βουτιά 2,3% στις 394,92 μονάδες, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

Η εξάπλωση των κοροναϊού συνεχίζει να κλυδωνίζει τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Η Κίνα, το επίκεντρο της επιδημίας, ανακοίνωσε άλλες 406 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 53 θανάτους, ενώ η Νότια Κορέα, η δεύτερη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας, κατέγραψε άλμα 169 νέων κρουσμάτων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.146.

Στην Ευρώπη η Ιταλία παραμένει η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα, με τις τοπικές αρχές να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα έχουν φτάσει πλέον τα 325, ενώ 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε Αυστρία, Ισπανία, Ελβετία και Κροατία, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι ο κοροναϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Ο γερμανικός DAX χάνει 2,7% στις 12.447,23 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχωρεί 2,14% στις 5.556,36 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει 1,7% στις 6.901,82 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες κινούνται σε αρνητικό έδαφος για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 1,7%.

Bουτιά 879 μονάδων ο Dow 

Συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση η κατρακύλα των δεικτών της Wall Street την Τρίτη, με τον Dow Jones να χάνει άλλες 879 μονάδες καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη φοβίζει τους επενδυτές που βλέπουν τις αρμόδιες αρχές να αδυνατούν να θέσουν την επιδημία γρήγορα υπό έλεγχο.

Ο βιομηχανικός Dow γνώρισε το χειρότερο διήμερο στην ιστορία του, έχοντας χάσει συνολικά 1.910 μονάδες από τη Δευτέρα, ενώ από την αρχή του έτους υποχωρεί πλέον πάνω από 5%.

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν και ο εντοπισμός νέων περιστατικών σε χώρες όπως η Ελβετία, η Αυστρία και η Κροατία, συντηρούν τον προβληματισμό για την ικανότητα των κρατικών αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 80.200 σε 34 χώρες, με τους θανάτους να φτάνουν τους 2.700.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προειδοποίησε εξάλλου σήμερα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης εξάπλωσης του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ. “Περιμένουμε να δούμε εξάπλωση εντός των κοινοτήτων στη χώρα”, δήλωσε η επικεφαλής του κέντρου αναπνευστικών ασθενειών του CDC, Nancy Messonnier. “Το θέμα είναι περισσότερο πότε θα συμβεί”.

Στο μεταξύ, η μετακίνηση των επενδυτών στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια συνεχίζεται και σήμερα, με την απόδοση στο 10ετές να κατρακυλά σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,31%.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 879,44 μονάδες (-3,15%) στις 27.081,36 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 255,67 μονάδες (-2,77%) στις 8.965,61 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατρακύλησε 97,68 μονάδες (-3,03%) στις 3.128,21 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η American Express (-5,69%), η United Technologies (-5,30%) και η Visa (-5,23%).

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η λίστα των εταιρειών με παγκόσμιες δραστηριότητες που προειδοποιούν για τον αρνητικό αντίκτυπο από την επιδημία.

Η Coca-Cola προειδοποίησε σήμερα ότι η επιδημία στην Κίνα έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις στην παραγωγή και εξαγωγή συστατικών που χρησιμοποιεί, επισημαίνοντας πάντως ότι έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης και δεν περιμένει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις.

Επίσης, οι United Airlines και Mastercard εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την πιθανή αρνητική επίδραση του κοροναϊού στα αποτελέσματά τους για το 2020. Η μετοχή της United έχασε 6,5%, ενώ εκείνη της Mastercard κατρακύλησε 6,7%.

Στα μάκρο της ημέρας, ενισχύθηκε ελαφρώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board αυξήθηκε στις 130,7 μονάδες το Φεβρουάριο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 130,4 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 132,6 μονάδες.

Ο δείκτης για τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των καταναλωτών ενισχύθηκε στις 107,8 μονάδες από 101,4 τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε στις 165,1 μονάδες από 173,9 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ένας δείκτης για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού υποχώρησε το Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης της Federal Reserve Bank of Richmond υποχώρησε στο -2 το Φεβρουάριο από 20 τον Ιανουάριο. Θετικές μετρήσεις δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ αρνητικές δείχνουν συρρίκνωση.

Από την αγορά κατοικίας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας των δεικτών S&P CoreLogic Case-Shiller έδειξαν ότι η μέση τιμή στις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, μετά από άνοδο 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης για 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ εμφάνισε ετήσια άνοδο 2,9% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 














0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *