Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Με φωτογραφική διάταξη.... οι νέες ταυτότητες.!



Φωτογραφικές»… όνομα και πράμα είναι οι προδιαγραφές για τις νέες ταυτότητες, τα διαβατήρια, τα διπλώματα οδήγησης και άλλα έγγραφα, όπως προκύπτει από τις 657 σελίδες των όρων του σχετικού διαγωνισμού που προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Documento, που έχει στη διάθεσή του το ογκώδες έγγραφο, η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απαιτεί έγχρωμη φωτογραφία στην ταυτότητα, η οποία τυπώνεται με πολύ ειδικό τρόπο, οδηγεί σε συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία.

Αν και η έγχρωμη φωτογραφία δεν είναι απαραίτητη, αντίθετα στην ΕΕ προτιμούν ασπρόμαυρη για λόγους ασφαλείας, ωστόσο, ακόμη και στην έγχρωμη εκδοχή, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τρόποι ασφαλούς εκτύπωσης. Ωστόσο, όπως γράφει το Documento επικαλούμενο ανταγωνίστριες εταιρείες, η κυβέρνηση επιλέγει τον τρόπο ακριβώς που αποτελεί πατέντα της γερμανικής Veridos. Η εταιρεία διατηρεί θυγατρική στην Ελλάδα, τη Veridos Ματσούκης ΑΕ.


Μέσα σε 10 σελίδες των προδιαγραφών περιγράφεται ο τρόπος ενσωμάτωσης της φωτογραφίας ο οποίος παραπέμπει στη μέθοδο της Veridos. Αυτό συμβαίνει και στην περιγραφή της κάθετης και οριζόντιας ιριδίζουσας εκτύπωσης.

Ακόμη ένα πλεονέκτημα που προκύπτει από τις προδιαγραφές για την Veridos είναι ότι, στον προηγούμενο διαγωνισμό που ματαίωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προβλεπόταν πως ο ανάδοχος οφείλει μέσα σε διάστημα τριών μηνών να παραδώσει πρότυπο δείγμα της ταυτότητας που θα κατασκευάσει. Ωστόσο, στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ, το διάστημα αυτό μειώνεται σε μόλις 40 ημέρες. Ετσι, είναι πρακτικά αδύνατον για κάθε άλλη εταιρεία που δεν έχει αυτή την τεχνική δυνατότητα να κατασκευάσει δείγμα σε αυτό το διάστημα, εκτός της Veridos, φυσικά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο ανταγωνίστριας εταιρίας που μίλησε στο Documento, «χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες για να αποκτηθούν τα κατάλληλα υλικά, να προμηθευτούμε το πολυανθρακικό υλικό, να αποκτηθούν τα κατάλληλα ολογράμματα και όλα τα σχετικά. Η Veridos όμως τα έχει, γιατί ήδη κάνει αυτές τις ταυτότητες».

«Φωτογραφικοί», σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι οι όροι και στα διαβατήρια. Αυτή τη φορά η εταιρεία επωφελείται λόγω του χαρτιού. Το χαρτί που χρησιμοποιείται στα διαβατήρια είναι ειδικών προδιαγραφών και απαιτεί πιστοποιήσεις από ειδικούς φορείς. Τα ελληνικά διαβατήρια πιστοποιούνται από το Εθνικό Γαλλικό Τυπογραφείο. Πριν από δύο χρόνια έκλεισε η εταιρεία που προμήθευε χαρτί για τα ελληνικά διαβατήρια, και μετά από μισό χρόνο βρέθηκε χαρτί στη Λατινική Αμερική που πιστοποίησαν οι Γάλλοι. Ω του «θαύματος», το χαρτί των διαβατηρίων που περιγράφεται στον νέο διαγωνισμό είναι και αυτό προδιαγραφών της Veridos.



Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από το 2017 ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής της Veridos, Ευθ. Ματσούκης, εμφανίζεται στα ΜΜΕ αμφισβητώντας την ασφάλεια των σημερινών ταυτοτήτων. Τον Φεβρουάριο του 2019 η ιστοσελίδα liberal.gr, ανέφερε πως η Veridos Ματσούκης προχωράει σε δημιουργία θέσεων εργασίας, απλώνεται σε όλο τον κόσμο ως σύγχρονη επιχείρηση και ετοιμάζεται για μια μεγάλη επένδυση 32 εκατομμυρίων που περιλαμβάνει «μοναδική ιδιωτική εγκατάσταση στην Ελλάδα για την προσωποποίηση καρτών με τεχνολογία Laser engraving». Είναι, όμως, η τεχνολογία που περιγράφουν οι σημερινοί όροι για τις νέες ταυτότητες.

Σύμφωνα με το Documento, στο Μαξίμου ψάχνουν λύσεις για να «μαζευτούν» τα προφανή. Μία από αυτές είναι να δώσει η γερμανική εταιρεία την πατέντα για την έγχρωμη εκτύπωση με τον τρόπο που περιγράφεται στους όρους του διαγωνισμού και σε άλλες ξένες εταιρείες. Ετσι οι εταιρείες θα πάρουν μέρος αλλά δεν θα έχουν πραγματική διεκδίκηση. Ως αντάλλαγμα μπορεί να τους δοθούν άλλες δουλειές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενα άλλο σενάριο είναι να επιχειρηθεί να πάρουν οι άλλες εταιρείες υπεργολαβίες από την ανάδοχο και να βγουν όλοι κερδισμένοι, αφού το κόστος αυτού του διαγωνισμού θα υπερβεί κατά πολύ το προβλεπόμενο στον προηγούμενο διαγωνισμό. Η εταιρεία Veridos έχει έρθει σε επαφή με τον ΟΤΕ, ο οποίος είναι γερμανικών συμφερόντων, για να πάρει το τμήμα του έργου που τον αφορά αν τελικώς καταφέρει να γίνει ανάδοχος.     









0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *