Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Οι μητροπολίτες δεν είναι γιατροί






Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί σε τρεις νομούς της χώρας, με αφορμή τον κορονοϊό και τα κρούσματα που εμφανίστηκαν μαζικά στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, εξέδωσε σχετική εγκύκλιο και ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος ενημερώνει το ποίμνιο για το τι πρέπει να πράξουν σχετικά με τον ιό.

Μόνο που ο μητροπολίτης δεν είναι γιατρός και παρά το γεγονός ότι αναφέρει πως η μητρόπολη είναι σε συνεχόμενη επαφή με την περιφέρεια και τις δομές υγείας, για την αντιμετώπιση του θέματος, δύο σημεία της εγκυκλίου είναι... προβληματικά. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Μέ τήν μφάνιση οωνδήποτε συμπτωμάτων, νά πευθυνώμεθα στόν ατρό μας νά πισκεπτώμεθα τό πλησιέστερο Κέντρο γείας Νοσοκομεο».

Μόνο που ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στις συμβουλές που δίνει, απαγορεύει την προσέλευση ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Ειδικότερα αναφέρει: «Σε αυτή την περίπτωση (σ.σ. εμφάνισης συμπτωμάτων) συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.


Το δεύτερο προβληματικό σημείο έχει να κάνει με την μετάληψη των πιστών. Αναφέρεται στην εγκύκλιο: «ς ρθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζομεν, τι ζωή λων μας ερίσκεται στά χέρια το Θεο καί διακηρύττομε τι, κκλησία, εναι τό Σμα το Χριστο καί πως πάντοτε τσι καί στήν συγκεκριμένη περίπτωση αση καί σωτηρία πιτυγχάνεται διά τς πενεργείας τς Θείας Χάριτος καί τς μετοχς μας στό Ποτήριο τς Ζως, που δίδεται διος Κύριος ες βρσιν καί πόσιν τος πιστος καί ες ζωήν αώνιον».

Δικαίωμα του μητροπολίτη είναι να πιστεύει στην ίαση μέσω της μετάληψης. Δεν είναι δικαίωμά του ωστόσο να το διακηρύσσει σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την δημόσια υγεία, θεωρώντας βέβαιο το γεγονός ότι η διαδικασία της μετάληψης δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο μετάδοσης του ιού στους πιστούς.

Μήπως η κυβέρνηση πέρα από τα σχολεία, τους κινηματογράφους και λοιπούς χώρους προσέλευσης ανθρώπων, θα έπρεπε να εφαρμόσει το ίδιο μέτρο και στις εκκλησίες;



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *