Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Ηχηρό «όχι» από τους Πρυτάνεις στην πανεπιστημιακή αστυνομία του Μητσοτάκη

 
 

«Ηχηρό» όχι στην πρόταση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα που θα εδρεύει στα πανεπιστήμια και θα έχει έμμεση ή άμεση σχέση με την Ελληνική Αστυνομία είπαν οι πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων της χώρας, ενώ εμφανίστηκαν αρνητικές ως προς την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται εντός πανεπιστημίων, χαρακτηρίζοντας επαρκές το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο.

 

Με φόντο τις επιθέσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τις πρυτανικές αρχές πρότεινε μια «τριπλέτα» μέτρων αστυνόμευσης και καταστολής, τα οποία περιλαμβάνουν:

 

α) τη δημιουργία ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων – ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές

 

β) την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια και τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις

 

γ) την αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Τι πρότειναν οι Πρυτάνεις

Ειδικότερα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Δ.Ε. των Πανεπιστημίων της χώρας υποστήριξε ότι πράγματι η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, η οποία όμως στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο.

 

Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων εμφανίστηκαν επιφυλακτικές, σημειώνοντας πως θα χρειάζεται περισσότερη συζήτηση και εξειδίκευση αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους, ενώ ως προς την ελεγχόμενη είσοδο οι πρυτάνεις εκτιμούν ότι το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης.

 

Σχετικά με την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, οι πρυτανικές αρχές χαρακτηρίζουν το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

 

Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να συγκροτήσει μια ειδική επιτροπή, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα συζήτηση με την Πολιτεία καθώς, όπως παρατηρεί, οι σχετικές προτάσεις «είναι γενικές, και πιστεύουμε ότι χρήζουν ενδελεχούς συζήτησης τόσο με την Πολιτεία όσο και εντός των οργάνων των ΑΕΙ».

 







Πληροφορίες: Alfavita

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *